Το σκοτεινο χωριο
Οτι δεν θα διαβασετε πουθενα αλλου
Λίγα λόγια για εμένα
Στοχάσου και αρκεί. Δεν είμαστε εκείνοι που κατέχουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα φωτίσουμε τον κόσμο. Είμαστε μαζί με κείνους που πιστεύουν πως το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.
Σύνδεσμοι


Η Τεχνική Ανάλυση 5ο μέρος
1007 αναγνώστες
Σάββατο, 18 Ιουλίου 2009
00:15
προηγούμενα:Τεχνική Ανάλυση
Τα Options...
Μέρος Α΄
Ο εκσυγχρονισμός της χρηματιστηριακής αγοράς, απαιτούσε την δημιουργία του χρηματιστηρίου παραγώγων και στην χώρα μας. Βασικός στόχος δημιουργίας του ΧΠΑ, είναι να εξυπηρετήσει την διαχείριση του κινδύνου των επενδυτών. Έτσι τόσο τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης (futures), όσο και τα δικαιώματα (οptions), δίνουν την δυνατότητα να γίνει καταμερισμός του κινδύνου και όχι όπως λανθασμένα πιστεύουν οι περισσότεροι, να εξυπηρετήσουν την κερδοσκοπία.
 
Τόσο τα futures, όσο και τα options, λειτουργούν όπως λειτουργεί και ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Όπως είναι γνωστό, σε ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο υπάρχουν δύο πλευρές, ο ασφαλιστής και ο ασφαλιζόμενος. Ο ασφαλιζόμενος πληρώνει κάποια χρήματα, τα οποία δεν θα λάβει ποτέ πίσω για να είναι ασφαλισμένος π.χ. για την κλοπή του αυτοκινήτου του, ή για τον σεισμό ο οποίος θα γκρεμίσει την οικία του. Ο ασφαλιστής λαμβάνει τα αντίστοιχα χρήματα επί σειρά ετών και μπορεί να μην χρειαστεί να αποζημιώσει ποτέ τον ασφαλιζόμενο. Αντίστοιχα και στο χρηματιστήριο παραγώγων, αυτός ο οποίος αγοράζει ένα παράγωγο, καταβάλλει κάποια χρήματα έναντι του κινδύνου για το αντίστοιχο συμβόλαιο ή δικαίωμα.
 
Τα συμβόλαια των δικαιωμάτων έκαναν την εμφάνισή τους τον 17αιώνα στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ και στο πέρασμα του χρόνου εξαπλώθηκαν σε όλο τον κόσμο, με ραγδαία άνθιση την τελευταία 20ετία.
 
Τι είναι όμως τα options; Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι options:  
- Call Options. Η αγορά ενός call option παρέχει το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση να αγοράσει κανείς την υποκείμενη αξία σε μια προκαθορισμένη τιμή, η οποία καλείται strike price ή exercise price μέχρι και την ημέρα κατά την οποία λήγει το συμβόλαιο, την γνωστή ως expiration date (ημερομηνία λήξης).
 
- Put Options. Ένα put option παρέχει στον αγοραστή το δικαίωμα, αλλά όχι την υποχρέωση να πουλήσει κάποια υποκείμενη αξία σε μια προκαθορισμένη τιμή, πριν από την ημερομηνία λήξης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αγορά ενός put option θεωρείται ενέργεια, η οποία γίνεται λόγω αναμενόμενης πτώσης της τιμής της αντίστοιχης υποκείμενης αξίας, ενώ η πώληση ενός put option θεωρείται ενέργεια η οποία γίνεται λόγω αναμενόμενης ανοδικής πορείας.
 
Η τιμή ενός option αποκαλείται premium και ανάλογα με το χρηματιστήριο μπορεί να είναι είτε σε νόμισμα π.χ. euros ή δολάρια, είτε σε μονάδες. Τα options είναι ένα προϊόν το οποίο έχει διάφορες εφαρμογές όπως μετοχές, καταναλωτικά αγαθά, χρυσό, πετρέλαιο, καφές, μέταλλα, ξένα νομίσματα κλπ. Π.χ. ένας αγοραστής ενός call option του ελβετικού φράγκου με ημερομηνία λήξης τον Αύγουστο του 2003, το οποίο π.χ. με 56 μονάδες σαν premium θα πληρώσει συνολικά 700 δολάρια, προκειμένου να έχει το δικαίωμα ο επενδυτής να αγοράσει 125.000 ελβετικά φράγκα στην τιμή των 75 σεντς που συμφωνείται στο συμβόλαιο, ανεξάρτητα από το που θα πάει η τιμή του ελβετικού φράγκου σε σχέση με το αμερικάνικο δολάριο. Τα 700 δολάρια προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό:
0,56 σεντς*125.000 ελβετικά φράγκα=700. 
 
 
Call Options...
 
Ο αγοραστής ενός call option, έχει σαν προσδοκία το κέρδος από μια αύξηση της τιμής της αντίστοιχης αξίας, που αντιπροσωπεύει το option. Αν η αντίστοιχη αξία κινηθεί ανοδικά, αυτός έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να αποκτήσει το αντίστοιχο αγαθό (πετρέλαιο, χρυσό κλπ) στην συμφωνηθείσα τιμή, η οποία αναγράφεται στο call option.
 
Αν η τιμή της αντίστοιχης αξίας κινηθεί πτωτικά, τότε δεν χρειάζεται να κάνει απολύτως τίποτα, αλλά απλά δεν ασκεί το δικαίωμα και έχει σαν ζημία το κόστος των χρημάτων τα οποία κατέβαλλε για την απόκτηση του option. Δηλαδή η μέγιστη ζημία την οποία μπορεί να υποστεί ο αγοραστής ενός call option, είναι ίση με το ποσό των χρημάτων τα οποία κατέβαλλε για το premium του option. Όπως ο ασφαλιζόμενος αν δεν συμβεί ο σεισμός χάνει τα χρήματα που κατέβαλλε για την αντισεισμική προστασία της οικίας του, αντίστοιχα ο αγοραστής του call option χάνει το premium.
 συνεχίζεται...
 
 
Καλημέρα σας!  
Σχόλια

18/07 20:36  NEMO
Καλησπέρα χωριό... Πόσα ντουζ κάνατε σήμερα...?
19/07 20:36  Μήτσος
Καλησπέρα χωριό...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
23 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Εδώ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει χωρίς λογοκρισία, και να βάζει όσα μονάστερα θέλει. Ο Χάρος μπορεί να βρίζει ελεύθερα κοσμίως. Οι ρέστοι μόνο προσευχές κι όχι προς τα καντήλια. Οι παραβάτες οδηγούνται στο Μπινελοδικείον. Εισηγητής ο Canyon. Για μετοχές, ισοτιμίες, χρυσάφια, ρύζια και λοιπά δεν έχουμε ιδέα. Ούτε και για πετρέλαια. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Blogs που αγαπάμε.
Χάρος, για λόγους εξοικείωσης

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις