Το σκοτεινο χωριο
Οτι δεν θα διαβασετε πουθενα αλλου
Λίγα λόγια για εμένα
Στοχάσου και αρκεί. Δεν είμαστε εκείνοι που κατέχουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα φωτίσουμε τον κόσμο. Είμαστε μαζί με κείνους που πιστεύουν πως το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.
Σύνδεσμοι


Η Τεχνική Ανάλυση 4ο μέρος
1028 αναγνώστες
Σάββατο, 11 Ιουλίου 2009
09:05

προηγούμενα:Τεχνική Ανάλυση 

Ποιοι & γιατί χάνουν;
Αν όπως λένε, οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο περιορίζονται σε κάποιους κανόνες, γιατί τόσοι πολλοί χάνουν τα χρήματα τους ενώ κερδίζουν τόσοι λίγοι;

 Αν παρατηρήσει κανείς και τις δύο κατηγορίες θα δει ότι η κατηγορία των χαμένων δεν ακολουθεί συγκεκριμένους κανόνες σταθερά, αλλά, αντιθέτως, επαναλαμβάνει ξανά και ξανά τα ίδια λάθη. Το πιο σημαντικό όμως είναι πως:

 

Μερικοί άνθρωποι δεν μαθαίνουν ποτέ

 Όπως συμβαίνει με κάθε παιχνίδι έτσι και το «παιχνίδι των επενδύσεων σε παράγωγα» έχει τους δικούς του κανόνες. Σίγουρα οι παρακάτω κανόνες, δεν είναι όλοι όσοι πρέπει να εφαρμόζονται και αν κάποιος έχει μακροχρόνια εμπειρία θα έχει ανακαλύψει πολύ περισσότερους. Για παράδειγμα, θα έχει ανακαλύψει ότι:

 • Κάποια συστήματα και κάποιοι τρόποι επενδύσεων λειτουργούν τον περισσότερο χρόνο.

 • Κάποια άλλα συστήματα λειτουργούν μερικές φορές μόνο.

 • Ενώ κάποια άλλα λειτουργούν εξαιρετικά καλά.

Είναι συνηθισμένο τα τελευταία χρόνια που η πορεία του χρηματιστηρίου είναι πτωτική, η απώλεια των χρημάτων να αποδίδεται στους άλλους. Όμως τις περισσότερες φορές -αν όχι όλες- είναι ο ίδιος ο επενδυτής, ο οποίος τραβάει την σκανδάλη και πυροβολεί τον κρόταφο του. Αν δεν εφαρμόζονται συγκεκριμένοι κανόνες, τότε το μόνο πράγμα που είναι σίγουρο είναι … η αποτυχία του.

  

Ανάμεσα σε αυτούς τους κανόνες οι βασικότεροι είναι:

 1. Μη ρισκάρεις περισσότερα χρήματα από αυτά που μπορείς να χάσεις.
  Οι επενδύσεις στο χρηματιστήριο έχουν πάντοτε μέσα τους το ρίσκο. Το ρίσκο είναι ο ίδιος τους ο εαυτός. Δεν υπάρχει κανένα σύστημα που να είναι 100% βέβαιο. Το ρίσκο είναι αυτό το οποίο οδήγησε και στη δημιουργία των χρηματιστηρίων. Έχουμε συνηθίσει να θεωρούμε το χρηματιστήριο ως μια πηγή άντλησης χρημάτων για ανάπτυξη της οικονομίας, αφού οι εταιρίες που εισέρχονται σε αυτό βρίσκουν τα ανάλογα κεφάλαια για να πραγματοποιήσουν τα επιχειρηματικά τους πλάνα. Επίσης έχουμε μάθει ότι τα παράγωγα είναι ένας τρόπος αντιστάθμισης του κινδύνου. Όμως δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι όλα αυτά δεν μπορούν να λειτουργήσουν αν δε βρεθούν οι κατάλληλοι άνθρωποι οι οποίοι θα αναλάβουν το αντίστοιχο ρίσκο. Αυτοί κερδίζουν γιατί ρισκάρουν. Αν εσείς νομίζετε ότι δεν μπορείτε να υποστείτε την όποια πιθανή ζημία, τότε δεν μπορείτε να ρισκάρετε και κατά συνέπεια δε θα μπορέσετε ποτέ να κερδίσετε.

 2. Μην κάνετε πράξεις στα συμβόλαια χωρίς την τοποθέτηση των stops.
  «
  Δείξε μου έναν trader των συμβολαίων που δεν χρησιμοποιεί stop loss και θα σου δείξω κάποιον που χάνει πάρα πολλά χρήματα» λέει το γνωστό σλόγκαν των Αμερικανών. Πριν πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε πράξη, θα πρέπει να έχει προσδιοριστεί το σημείο στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η έξοδος στην περίπτωση που τα πράγματα δεν πάνε όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Επίσης θα πρέπει να υπάρχει ένας στόχος για την τιμή, ο οποίος θα πρέπει να είναι τουλάχιστον διπλάσιος σε κέρδη, από την πιθανή ζημία. Για παράδειγμα αγοράζοντας στο 100 και θεωρώντας ως stop loss το 95, η πιθανή ζημία είναι 5. Στην περίπτωση αυτή ο χαμηλότερος στόχος που θα μπορούσε να τεθεί, θα ήταν το διπλάσιο της πιθανής ζημίας δηλαδή 2Χ5=10 και άρα ως στόχος θα μπορούσε να θεωρηθεί το 100+10=110.

 3. Μην επιτρέπεις τα μεγάλα κέρδη να μετατραπούν σε ζημίες.
  Στους δρόμους της Wallstreet αυτό λέγεται ως: «μην μετατρέπεις τα μεγάλα κέρδη σε ζημίες, δηλαδή μην είσαι ηλίθιος». Είναι συνηθισμένο μετά από μια αγορά, η κίνηση να είναι ανάλογη των προσδοκιών μας και μετά από λίγο να αντιστρέφεται. Σε τέτοιες περιπτώσεις η «ελπίδα» επιτρέπει την προσωρινή πτώση, με το σκεπτικό ότι θα γίνει και πάλι το γύρισμα που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερα κέρδη. Για να αποφεύγονται τέτοιες δυσάρεστες καταστάσεις, καλό θα είναι το αρχικό stop που τέθηκε προηγουμένως στις 95 μονάδες, -δηλαδή το 100 μείον 5%, - να μετατεθεί αντίστοιχα προς τα επάνω. Έτσι εφόσον ο δείκτης έφτασε τις 110 μονάδες, το trailing stop θα πρέπει να μετατεθεί στο σημείο : 110-5%*110=110-5,5=104,5

   

  Αν λοιπόν ο δείκτης διασπάσει καθοδικά το επίπεδο των 104,5, θα πρέπει να πουλήσουμε χωρίς κανένα δισταγμό και όχι να διατηρούμε την ελπίδα ότι μπορεί να γυρίσει πάλι προς τα πάνω. Στόχος δε θα πρέπει να είναι το κέρδος, αλλά η διατήρηση του κεφαλαίου μας. Οι περισσότεροι επαγγελματίες χρησιμοποιούν τα trailing stops για να προστατεύσουν τα χρήματα τους, βασιζόμενοι είτε σε μονάδες επάνω στο διάγραμμα, είτε καθαρά σε αρχές του money management.

   

  Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση των διαφόρων stops γενικά δεν περιορίζει τις απώλειες στην προϋπολογισμένη τιμή. Αυτό οφείλεται στο ότι οι εντολές πραγματοποιούνται με καθυστέρηση και ότι οι συνθήκες της αγοράς είναι τέτοιες που πολλές φορές δεν επιτρέπουν την πραγματοποίηση πράξης στην προϋπολογισμένη τιμή. Δηλαδή, ενώ εμείς θεωρούμε ότι θα πρέπει να πουλήσουμε βάση του stop loss στο 10,5, όταν η μετοχή ξεκινάει έστω από τις 10,9 μονάδες να κατεβαίνει, φτάνει στο 10,6 και στην συνέχεια η επόμενη πράξη γίνεται με άλμα στο 10,3, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να πραγματοποιήσουμε την πράξη στο 10,5.

 4. Δεν πρέπει να αφήνεις τα αισθήματα να σε ελέγχουν.
  Πρόκειται για τον πιο δύσκολο κανόνα που πρέπει να εφαρμόσει ο επενδυτής. Είναι φυσικό όλοι να θέλουν να βγουν νικητές. Είναι φυσικό όλοι να θέλουν να κερδίσουν αρκετά από το χρηματιστήριο, αλλά η ίδια η χρηματιστηριακή αγορά δε μας θέλει έτσι, ή αν θέλετε μας τιμωρεί, όταν είμαστε άπληστοι. Για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε, θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι και έτοιμοι για την επόμενη ευκαιρία. Δεν μπορούμε να μπούμε στο χαμηλότερο των χαμηλών και να βγούμε στο υψηλότερο των υψηλών. Αν προσπαθήσουμε να το πετύχουμε θα κάνουμε πάρα πολλά λάθη, τα οποία θα μεταφραστούν σε ζημίες.

συνεχίζεται...

Καλημέρα σας!    

Σχόλια

11/07 16:57  santana
Για τον Δήμαρχο εξαιρετικά
http://www.youtube.com/watch?v=x8XN9rZgkhc&feature=related
12/07 06:52  fisherman
Καλημέρα χωριανοί.
12/07 12:15  santana
καλημέρα εστω και μεσημεριάτικα
13/07 12:53  CANYON
Δεν πρέπει να αφήνεις τα αισθήματα να σε ελέγχουν.
http://www.youtube.com/watch?v=PAJ8s6QN8tI&feature=related
13/07 13:01  freeagle
Καλημέρα χωριό!
Γεια σου CANYON αισθηματία!
13/07 13:15  Μήτσος
Γειά και χαρά σας!
Μάλλον οι χωριανοί έφυγαν όλοι για διακοπές, εκτός αν η ησυχία που επικρατεί στα μπλόκς γενικά οφείλεται σε απώλειες που γράφουν όλοι λόγω της πτώσης της αγοράς, σε αυτήν την περίπτωση ελπίζω ότι σύντομα θα επιστρέψουν τα χαμόγελα.
13/07 18:59  NEMO
Που'στε βρε παιδιά...? Βολτάρετε όλοι και όλες και μεις στη πίεση καλοκαιριάτικα...

Για ελάτε γιατί σαν κάτι να πάει να γίνει...

Ανεβαίνει ο Ινδιάνος...
13/07 19:02  HiTen
NEMO

απο τη συγκίνηση κοντεύω να πάθω συγκοπή
13/07 19:05  Μήτσος
χμμμ.. οφείλω να ομολογήσω ότι είναι πραγματικά πολύ συγκινητικό...
13/07 19:22  NEMO
HiTen δε πιστεύω αυτή τη στιγμή να καθαρίζεις κρεμύδια...

Μήτσο είδα τη σημερινή περίληψη του καναπέ(συνεδρίαση δεν είδα σχεδόν καθόλου) και δεν κατάλαβα τίποτις.Εσύ μήπως...?
13/07 19:30  Μήτσος
Εκεί που είχαμε έναν όγκο 10000τεμ. και κάτι, μέχρι τις 15:30 εμφανίστηκε ένας γκρεμός και ξαφνικά ένα μαγικό χέρι ξεκαθάρισε τα πράγματα

13/07 19:31  Μήτσος
...κατάλαβες???
13/07 19:42  NEMO
Αυτό(ακριβώς το ίδιο) συνέβη και την περασμένη βδομάδα. Χαμηλότερα χαμηλά ενδοσυνεδριακά και καλά κλεισίματα.Δεν...
13/07 19:46  fisherman
Καλησπέρα χωριανοί.
Η απόφαση για πώληση ιδίων και η κατώτατη τιμή με μπέρδεψε ακόμα περισσότερο.
Αργούν αυτές οι διακοπές;
13/07 19:51  NEMO
Καλησπέρα Ψαρά φίλε. Τα παιδιά είπαν, λόγω του ότι stock options φέτος γιοκ,να κάνουν ένα δωράκι δια της πλαγίας οδού στις τσέπες τους... Το 0.40 ως κατώτατο πιθανόν να'ναι ενδεικτικό και όχι η τιμή πραγματοποίησης.

Πάντως πώς τα κατάφερε μέσα σε 2 βδομάδες να κάνει διαδρομή 0.59-0.78-0.55,είναι ένα θέμα διαπλανητικής υφής...
13/07 19:52  Μήτσος
NEMO..http://figgo.capitalblogs.gr/showArticle.asp?id=19313&blid=43

fisherman.. Δεν τρέχει τίποτα φίλε, είναι το μπόνους για τα στελέχη.
13/07 19:54  NEMO
Μήτσο έχει γούστο να'ναι τα bonus αυτά...
Αχαχαχαχα,έχει γούστο...
13/07 19:54  Μήτσος
Το 0.40 ως κατώτατο ΣΙΓΟΥΡΑ είναι ενδεικτικό
13/07 19:58  Μήτσος
Κλασσική περίπτωση bonus...αγοράζεις φθηνά και πουλας ψηλότερα...2-2,5, ενδεχομένως θα λέγαμε.
13/07 20:14  Μήτσος
13/07 21:04  NEMO
Δεν με εννόησες,το 18χίλιαρο να'ναι το bonus,έναντι... Και από αύριο να γίνουν και τα υπόλοιπα 400+χιλιάδες bonaκια σε τέτοιες τιμές μυστήριες...

Όταν και εάν φθάσει στα 2-2,50 θα'χουν δωθεί και τα bonus(στο 0.90 ήταν η πρόταση προ διετίας για τα stock options),πατέρας και υιός θα φάνε καλά...
13/07 21:46  Μήτσος
δεν ειναι μόνο οι 18.000 το σύνολο είναι 29.400 τεμ. και φυσικά έχει και συνέχεια όπως το λες...
13/07 22:55  NEMO
Στο Αμέρικα γίνονται Σόδομα και Γόμορα...
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
27 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Εδώ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει χωρίς λογοκρισία, και να βάζει όσα μονάστερα θέλει. Ο Χάρος μπορεί να βρίζει ελεύθερα κοσμίως. Οι ρέστοι μόνο προσευχές κι όχι προς τα καντήλια. Οι παραβάτες οδηγούνται στο Μπινελοδικείον. Εισηγητής ο Canyon. Για μετοχές, ισοτιμίες, χρυσάφια, ρύζια και λοιπά δεν έχουμε ιδέα. Ούτε και για πετρέλαια. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Blogs που αγαπάμε.
Χάρος, για λόγους εξοικείωσης

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις