Το σκοτεινο χωριο
Οτι δεν θα διαβασετε πουθενα αλλου
Λίγα λόγια για εμένα
Στοχάσου και αρκεί. Δεν είμαστε εκείνοι που κατέχουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα φωτίσουμε τον κόσμο. Είμαστε μαζί με κείνους που πιστεύουν πως το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.
Σύνδεσμοι


με επιμονή και υπομονή
1125 αναγνώστες
Παρασκευή, 9 Ιανουαρίου 2009
14:24
Με επιμονή και υπομονή
 
Το 1814 στο Παρίσι οι Σ. Γουφφιέ , Σ. Χ. Μόσχος και Γ. Ζαλύκης έστησαν ένα ξενοδοχείο, το «Ελληνόγλωσσον ξενοδοχείον». Εκεί λογάριαζαν με ξενοδόχο τον Γεώργιο Ζαλύκη, που ήταν Μακεδών λεξικογράφος, να φωτίσουν την ελληνική νεολαία ενώ το κύριο μυστικό μέλημά τους ήταν η απελευθέρωση της Ελλάδος.
Έβαλε και ο Ναπολέοντας ένα χεράκι.
Μετά τον όρκο έδιναν στους προσήλυτους, χρυσό συμβολικό δαχτυλίδι - αρραβώνα -που είχε χαραγμένα στο κέντρο δύο χέρια ενωμένα και σε κύκλο τα γράμματα Φ. Ε. Δ. Α.
Φιλίας Ελληνικής Δεσμός λυτος, συνέχεια της οποίας ήταν η Φιλική Εταιρία.
Εκείνο το δαχτυλίδι το είπανε «Χρυσόβουλλον».
Με τούτο το άσημο Χρυσόβουλλον στο χέρι και το κεφάλι στο ντορβά βάλθηκαν να βοηθήσουν ώστε να ελευθερωθούν χωράφια ελληνικής γης. Για να τα παραλάβουν στη συνέχεια, ελεύθερα από προσημειώσεις, οι σύγχρονοι ξενοδόχοι κραδαίνοντας στα χρυσαφένια χέρια τους τα άλλα -τα πασίγνωστα – πέτσινα χρυσόβουλα. Έχουν κι αυτοί τον μυστικό τους ξενοδόχο, που όμως κατά πως φάνηκε δεν τα λογάριασε σωστά.
 
Πηγή
Τουρκοκρατούμενη Ελλάς – απόπειραι προς απελευθέρωσιν των ελλήνων- Κ.Σάθα Αθήνησι εκ της τυπογραφίας των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά – 1869- σελ.608
 
Κατά τα άλλα

Έγινε ο ανασχηματισμός κι ευθύς ως το ανθίστηκε η φορβάς, ταράχτηκε, γύρισε, και μοσχοβόλησε το αλώνι.

 

Σχόλια

09/01 15:34  ΝίκοςΤ
Τσέρουλας
Καλησπέρα αγαπητέ. Εξαιρετικό κείμενο,θα χαμογελούσε ευχαριστημένος και ο κυρ-Γιάννης Μακρυγιάννης.
09/01 18:30  τσέρουλας
Φίλε μας Νίκος Τ. καλός κι ευγενικός μαζί μας όπως πάντα. Καλησπέρα.
Αν ξαναγύριζε ο κυρ Γιάννης θα ήταν πιο πιθανό να ένιωθε ενοχές που έγραφε τόσο σκληρά όταν τα έβαζε με τους τότε -μικρά και άμορφα αγγελούδια - μπροστά σε μας τους τωρινούς - πλήρως διαμορφωμένους - συνειδητούς αρχάγγελους.
09/01 18:47  shade
Kαλησπέρα
Εχει καμμιά σχέση με την παροιμία: λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο ?
Γιατί την θυμήθηκα σήμερα.
09/01 19:01  τσέρουλας
Σήμερα 8608, στα πρόχειρα, ο απλός κινητός λογαριασμός.
Καλησπέρα Μαρία


09/01 19:26  shade
Καλησπέρα Τσέρουλα
Να ρωτήσω κάτι με τα τρίγωνα γιατί αλήθεια δεν το ξέρω. Οταν σχηματίζεται ένα τρίγωνο που η πάνω πλευρά είναι οριζόντια και η κάτω πλευρά σχηματίζεται από διαδοχικά υψηλότερα χαμηλά μπορούμε να προβλέψουμε πιθανή κίνηση ή περιμένουμε τη διάσπαση, δηλαδή το βιβλίο το θεωρεί ανοδικό, καθοδικό, ή η διάσπαση δείχνει την κατεύθυνση και είναι αδύνατη, βάσει του βιβλίου, η πρόβλεψη?

09/01 20:08  Αννιτα
Καλησπερα σε ολοι την σκοτεινογειτονια.
Προστεθηκε κανενα φωτακι;
Η παλι στη μουντζουρα μας;

Καλη χρονια σε ολους!
09/01 20:16  τσέρουλας
09/01 20:25  shade
Καλώς την Αννίτα.
Ευχαριστώ τσέρουλα , φωτίστηκα, τι σκοτεινό χωριό θα είμασταν.
Νέμο αν έχεις απάντηση θα ασχοληθώ με τα διοικητικά της ομάδας, θα διαχειριστώ τα διαθέσιμα της στο ΧΑ σαν τα δικά μου.
09/01 21:32  NEMO
Μαρία τόσο προχωρημένος δεν είμαι,αν γίνεις πιο συγκεκριμένη μπορεί κάτι να δούμε σ'αυτό που αναφέρεσαι.
09/01 21:49  shade
Νέμο στο διάγραμμα της τενεργ στο κάπιταλ έχει την οριζόντια στα 4,08 €, είναι στην πάνω των bollinger, πάνω από τους κινητους, έχει χαμηλά που ανεβαίνουν και έχει κτυπήσει 3 φορές γύρω στο 4+.
Είμαι μέσα από χαμηλότερα και δεν καίγομαι, πιό πολύ είναι για να μάθω να τα διαβάζω, όχι οτι θα με πείραζε και η αυξημένη πιθανότητα κέρδους.
09/01 22:32  NEMO
Συνήθως τέτοια υπό διαμόρφωση τρίγωνα είναι συνεχιστές της προηγούμενης κατάστασης εκτός και αν γίνει ανοδική διάσπαση αξιόπιστη(με φίλτρο 3 ημερών).
09/01 22:46  shade
Ευχαριστώ Νέμο
Στο ΧΑ τελευταία τα χρονικά όρια του φίλτρου εξαντλούνται μόλις κυττάξει ο πρώτος μέτοχος στο ταμπλό.
09/01 23:27  geokalp
έτσι είναι τα ρομπότ... προγραμματισμένα!
χώρια ότι θα χάνουμε χρόνο από το ps3 και τις μακαρονάδες με τις νέες κωλο-επιτροπές...
10/01 10:17  τσέρουλας
παιδιά σήμερα το νου σας στο χωριό,ο Χάρος άρχισε πάλι τις δια-βολές.Εξυφαίνεται συνωμοσία.

10/01 10:23  shade
Μη στενοχωριέσαι θα ηρεμήσει.
Πέρασα και του είπα καλημέρα και τον παίνεψα.
10/01 10:29  evie
Έτσι είναι δίνεις κάπου την αγάπη σου και για πληρωμή παίρνεις δια-βολές. Αλλά τι περιμένει κανείς; Για πολυβόλα δεν μιλούσε την άλλη φορά;
10/01 10:33  τσέρουλας
Το βράδυ θα του ρίξω με πληκτρο-βόλα.
Καλημέρα Εύη, καλημέρα Μαρία, καλημέρα κορίτσια.


10/01 11:55  NEMO
Καλημέρα κυρίες μου και κύριοι.Καλό θα ήταν να δώσουμε τις απόψεις μας σχετικά με το τι περιμένουμε να δούμε φέτος και τα επόμενα χρόνια.
Κατ'αρχάς με τα τόσα τραπεζικά προβλήματα θα περίμενα μια μείωση στο ποσοστό συμμετοχή των στο Γ.Δ,είτε μέσω συγχωνεύσεων είτε μέσω ενδυνάμωσης μη τραπεζικών εταιρειών και αυξήσεως των δικών τους ποσοστών.

Λογικά θα συνεχιστεί το τράβηγμα του χαλιού και άλλων αδύναμων εισηγμένων απ'τις τράπεζες και εξόδου των απ'το ταμπλό,καθώς και νέων δημόσιων προσφορών για απόσυρση των μετοχών απ'το ΧΑΑ.

Στη νέα εποχή θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι ή ενδυνάμωση κάποιων όπως τουρισμού,ενέργειας,τηλεπικοινωνιών-νέας τεχνολογίας,ναυτιλίας και υπηρεσιών,η προετοιμασία δε των επόμενων blue chips έχει ήδη ξεκινήσει,απαραίτητη τακτική για την προσέλευση νέων εισηγμένων αλλά και φρέσκου χρήματος...(συνεχίζεται)

10/01 12:14  NEMO
Εκτός απ'τα γνωστά οικονομικά προβλήματα η εγχώρια σκηνή απ'το 2010 θα'χει ν'αντιμετωπίσει και μιας μορφής πολιτική αστάθεια είτε με αφορμή την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είτε με την αδυναμία συγκρότησης αυτοδύναμης κυβερνήσεως στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση.
Αυτά θα'χουν σαφώς κόστος και οικονομικό και χρηματιστηριακό και θα τονίζουν τα έντονα σκαμπανεβάσματα των δεικτών,όπως συμβαίνει συνήθως στις αρχές κάθε ανοδικού μακροχρόνιου κύκλου με τραυματισμένη την ψυχολογία των συμμετεχόντων απ'την προηγούμενη μεγάλη πτώση-ύφεση.

Δεν είναι μακριά το τέλος του οδυνηρού bear market και η απαρχή μιας νέας εποχής,ενός νέου μακροχρόνιου bull market.Προσωπική άποψη ότι ούτε το τέλος του καπιταλισμού θα έρθει,ούτε η καταστροφή του πλανήτη τουλάχιστον σ'αυτή τη φάση.Η συνέχιση του δανεισμού και της κατανάλωσης είναι μονόδρομος και όλα δείχνουν ότι η επόμενη φούσκα(πιστωτική και όχι μόνο) θα'ναι μεγαλύτερη και ίσως η τελευταία προ ενός νέου Big Depression,αναλόγου του 1929.

Έως τότε θα κυλήσει πολύ νερό στ'αυλάκι της παγκόσμιας και ελληνικής οικονομίας.Είπαμε,αφού δε βγήκαν αυτοί που έπρεπε στους δρόμους τότε δεν θ'αλλάξει τίποτα,το σύστημα θα επιβιώσει για άλλη μια(τελευταία?)φορά...
10/01 16:24  shade
Kaλημέρα Νεμο
Σε διάβασα από το μεσημέρι (γι΄αυτό και η καλημέρα), αλλά δεν μπορώ ακόμα να ετοιμάσω μιά απάντηση που να στέκει κάπως ολοκληρωμένα.
Σε περίληψη, πέρα από το 4 που θα κρατήσει μήνες ή άλλες 2 εβδομάδες ή τελείωσε, άνευ σημασίας σε σχέση με την γενικότερη οικονομική κατάσταση, με σοκάρισε μιά είδηση οτι οι Υπουργοί Οικονομικών του G20 θα μαζευτούν στο Παρίσι στις 14 Μαρτίου γιά να συζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της χρηματοοικονομικής κρίσης.
Δηλαδή μέχρι τότε θα κολλάνε μπρίκια? Η ξέρουν τι θα σκάσει στο επόμενο δίμηνο και φιξάρουν από τώρα το ραντεβού για νάναι σίγουροι οτι δεν θα λείψει κανένας?
Είχα μιά αισιοδοξία οτι τα πράγματα με τους ποταμούς ρευστότητας έχουν δρομολογηθεί και αυτή η είδηση με έκανε σκεπτικίστρια.
Κατά τα άλλα για το νέο ΧΑ συμφωνώ μαζί σου.
10/01 16:41  shade
Ως προς την επιβίωση του συστήματος, γιά λόγους αυτοπροστασίας του, θα μεταλλαχθεί ως προς το λιτότερο και οικολογικότερο, πάλι οι μεγάλοι έχουν λάβει ήδη θέσεις σε πατέντες και είναι έτοιμοι να παρουσιάσουν τις λύσεις που θα βάλουν μπροστά τις μηχανές των οικονομιών σε άλλη κατεύθυνση.
Εμείς σαν κράτος, αν νοικοκυρευτούμε λιγάκι, επειδή έχουμε το καλύτερο οικόπεδο της Ευρώπης, μάλλον θα αντέξουμε στο καινούριο σύστημα αξιών και κατανομής της εργασίας που θα δημιουργηθεί.

Οσο γιά την ανατροπή εκ των έσω, επειδή δεν συμφέρει κανένα, δες τι έγινε στο Ωκλαντ χτές με την εν ψυχρώ δολοφονία του νεαρού, θα πέσουν τα τρίλιον (θρίλιον ντόλαρς) που ζητάει ο μαυρούλης, που ήταν ασπρούλης και τόξερε, και θα ξανακοιμηθούν όπου επιτάσσει το σύστημα να κοιμηθούν.
(Πόσες φορές έχεις δεί το matrix?).
10/01 16:52  haros
εγω θα κανω λιγο τον δικηγορο του διαβολου..ολοι ,μα ολοι βλεπεουμε οτι θα δημιουργηθουν νεοι ληντερς των αγορων και οι τραπεζες εχουν ουσιαστικα <πεθανει>.μηπως δεν ειναι ακριβως ετσι?μηπως επιβιωσουν(οι ισχυρες) και αναστηθουν αρκετα συντομα,μιας και ο ποταμος της ρευστοτητας που διοχετευουν οι κυβερνησεις,ΠΕΡΝΑ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ??
10/01 16:57  shade
Φυσικά και θα επιβιώσουν, αλλά θα κάνουν τη δουλιά τους να δανείζουν χρήμα γιά να δουλέψει η οικονομία και όχι αεριτζήδικα κόλπα και κέρδη από τρέιντιν.
10/01 17:45  ...................
Οπως και να'χει χρειαζετε προσοχη ακομα και με τα καλα χαρτια.
Πιστευω πως θα εχουμε συντομα ντα,ντα,ντα,ντα...
10/01 17:46  ...................
Την καλησπερα μου σε ολους!
10/01 19:18  NEMO
Χάρε οι τράπεζες σαφώς και θα συνεχίσουν να επιτελούς το "ευαγές" έργο τους,όσες επιβιώσουν. Δεν είναι απαραίτητο να πτωχεύσουν αλλά να συγχωνευθούν,ακόμα και μεγάλες μεταξύ τους ή με έξωθεν βοήθεια. Οπότε θα μείνουν λιγότερες και θα μειωθεί το ποσοστό επηρεασμού του Γ.Δ.

Πρώτα όμως πρέπει να ξεμπερδέψουν με τα 28 δις και τις προνομοιούχες που θα εκδώσουν και θα χρειαστούν έως 3 χρόνια(βάσει της συμφωνίας κράτους-τραπεζών) για να τις ξαποστείλουν και να ορθοποδήσουν(10% επιτόκιο θα'ναι αυτό,δεν είναι αστείο ποσό)...

Έπειτα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα φθάσουν αυτά τα ποσά και δεν θα χρειασθούν νέες ενέσεις ρευστότητος μέσω ΑΜΚ,αυτή τη φορά απ'την τσέπη των μεγαλομετόχων τους,με συνέπεια να αυξηθεί κατά πολύ ο αριθμός των μετοχών τους με ότι αυτό συνεπάγεται για την τιμή της μετοχής.Καιρός να ξηλωθούν και στην Ελλάδα οι μεγαλοκαρχαρίες...

Βεβαίως δεν είμεθα αφελής να πιστέψουμε ότι αυτά τα χρήματα δεν τα βγάλουν εις το πολλαπλάσιον στο απότερο μέλλον,είτε παίζοντας ξανά χρηματιστηριακά παιγνίδια(το μόνο σίγουρο και επικερδές εσαεί),είτε με ληστρικούς πιστωτικούς τρόπους.

Έως τότε όμως το παιγνίδι θα παιχθεί σε άλλα γήπεδα,αναπτυξιακά,όπως ταιριάζει στη πραγματική οικονομία.Πρώτα το χρήμα θα βγει απ'την πραγματική ανάπτυξη και μετά(στο τελευταίο στάδιο)απ'τον αέρα τον κοπανιστό(βλ. 1997-1999)...

10/01 19:35  haros
νεμο,αυτο που λες ειναι γνωστο και ειναι η <φυσιολογικη ροη>,λαβε ομως υποψιν σου και την περιπτωση,οταν ηρεμησουν καπως τα πραγματα(και οχι σε τρια χρονια,αλλα αρκετα νωριτερα),να γινει συννενοηση των τραπεζιτων με <σωτηρες> κεφαλαιουχους και τους ιδιους τους μεγαλομετοχους(που τωρα φοβουνται)και να γινουν ΑΜΚ για να δωσουν πισω τα χρηματα στο δημοσιο,νωριτερα απο οτι προβλεπεται..εγω δεν ειμαι τραπεζολατρης,απλως επισημαινω οτι υπαρχουν και αλλα μονοπατια του μελλοντος,δεν υπαρχει μονοδρομος..
10/01 19:36  freeagle
καλησπέρα σε όλους ...
10/01 20:11  NEMO
Καλησπέρα Ανίτα,καλησπέρα freeagle.

Δημήτρη γι'αυτό μίλησα για πιθανές ΑΜΚ με λεφτά των μεγαλομετόχων και για διάρκεια επιστροφής των προνομιούχων έως 3 χρόνια.Μπορεί να χρειασθεί λιγότερος χρόνος,μπορεί και όχι.Τις συγχωνεύσεις ο κλάδος δε θα τις γλυτώσει,με ότι συνεπάγονται αυτές από πλευράς χρόνου ωρίμανσης για να αποδώσουν.
Συνηθήζεται όμως πρώτα τα λεφτά(και τα μετοχικά κέρδη) να βγαίνουν απ'τη πραγματική οικονομία,της οποίας σαφώς είναι μέρος και οι τράπεζες αλλά όχι η ουσία της.

Κάπως έτσι δικαιολογείται κι αυτό που λέγεται κατά καιρούς ότι σπανίως στην επόμενη ανοδική περίοδο τον χορό σέρνουν οι leader της προηγούμενης.Το θέμα ότι ελάχιστοι θα κατανοήσουμε στην αρχή ποιοι θα παίξουν αυτό το ρόλο των leader,φοβούμενοι πισωγυρίσματα αυτών που θα ανεβαίνουν δυνατά,φοβούμενοι μήπως παίζονται πάλι παιγνίδια πίσω απ'τη πλάτη μας.

10/01 21:43  τσέρουλας
Καλώς
και Καλησπέρα10/01 22:06  NEMO
Τσέρουλα νίκη και μόνο νίκη αύριο,κανόνισε...
10/01 22:14  τσέρουλας
αμάν, τι μου το θύμησες;
να πάω;
10/01 22:23  NEMO
Όχι μόνο θα πας αλλά άμα χρειαστεί έμπα και μέσα... Δεν υπάρχει άλλο αποτέλεσμα πλην του άσσου αύριο...
10/01 22:27  τσέρουλας
σε ποιό κύμα είναι η πτώση της ομάδας μας;
τεσσάρι ή τεσσάρα;

10/01 22:34  NEMO
Στο κύμα στασιμοπληθωρισμού 1965-1981...
10/01 22:50  τσέρουλας
81-65 χρόνια δεκάξι, πότε πήραμε το τελευταίο πρωτάθλημα; καιρός να αρχίσουμε αγορές, έρχεται η ανάκαμψη.
10/01 22:56  NEMO
Γι'αυτό και οι νέοι πρόεδροι-ηγέτες είναι μεγάλοι χρηματιστηριακοί παίκτες και λάτρεις της τεχνικής αναλύσεως,ετοιμάζονται να εισέρθουν στο σωστό timing αγοράζοντας κοντά στο πάτο...
10/01 23:09  τσέρουλας
εντάξει με έπεισες θα πάω, το κρίμα στο λαιμό σου ή θα μας πεις για αποποίηση ευθυνών;

10/01 23:18  NEMO
Μη πας να τη κάνεις γυριστή,ή άσσος ή τιμωρία 5 διαγράμματα επί καθημερινής βάσεως για ένα εξάμηνο...

Απροπό,έπεσε πολύ μελέτη σήμερις και με βλέπω να ονειρεύομαι στον ύπνο μου κύματα... Έριξες κανένα βλέφαρο?
10/01 23:34  τσέρουλας
Ήμουν σε ιερή αποστολή ετών ενενήντα τράβα, αύριο τα σπουδαία.
Πάω τώρα να ζυμώσω γιατί έχω ξεμείνει από ψωμί.
Καλό μας βράδυ, καλό ξημέρωμα.
10/01 23:40  NEMO
Καλό ξημέρωμα Τσέρουλα
Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
13 ψήφοι

 Εκτύπωση
 Αποστολή με e-mail

Σχετικά με το blog
Εδώ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει χωρίς λογοκρισία, και να βάζει όσα μονάστερα θέλει. Ο Χάρος μπορεί να βρίζει ελεύθερα κοσμίως. Οι ρέστοι μόνο προσευχές κι όχι προς τα καντήλια. Οι παραβάτες οδηγούνται στο Μπινελοδικείον. Εισηγητής ο Canyon. Για μετοχές, ισοτιμίες, χρυσάφια, ρύζια και λοιπά δεν έχουμε ιδέα. Ούτε και για πετρέλαια. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Blogs που αγαπάμε.
Χάρος, για λόγους εξοικείωσης

Αναζήτηση
Προηγούμενα ’ρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις