Το σκοτεινο χωριο
Οτι δεν θα διαβασετε πουθενα αλλου
Λίγα λόγια για εμένα
Στοχάσου και αρκεί. Δεν είμαστε εκείνοι που κατέχουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα φωτίσουμε τον κόσμο. Είμαστε μαζί με κείνους που πιστεύουν πως το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.
Σύνδεσμοι


1425 αναγνώστες
36 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τρίτη, 9 Ιουνίου 2009
01:50

      

Αντιγράφω απ'το capital: 

"Στο 48,7% αυξήθηκε η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στο Χ.Α. τον Μάιο από 47,2% τον προηγούµενο µήνα.Η συνολική κεφαλαιοποιήση της αγοράς διαμορφώθηκε στα 87,2 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 15,3% από τον Απρίλιο του 2009. 

Με βάση τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι ο αριθµός των Ενεργών Μερίδων για το µήνα Μάιο παρουσίασε αύξηση και ανήλθε στις 84.439 έναντι 68.357 του προηγούµενου µήνα.

Τον Μάιο 2009 δηµιουργήθηκαν 3.644 Νέες Μερίδες Επενδυτών έναντι 3.542 νέων Μερίδων που δηµιουργήθηκαν τον προηγούµενο µήνα.

Το Μάιο 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εµφάνισαν οριακές εκροές της τάξεως των €65,89 εκατ. Οι εκροές προέρχονται από ξένα φυσικά πρόσωπα (€45,76 εκατ.), ξένα νοµικά πρόσωπα (€24,84 εκατ.) και οι υπεράκτιες εταιρίες (€25,94 εκατ.), ενώ αντίθετα εισροές κεφαλαίων εµφανίζουν οι ξένοι θεσµικοί µε €30,65 εκατ.

Οι Έλληνες επενδυτές εµφανίζουν οριακές εισροές κεφαλαίων ύψους €86,41 εκατ., οι οποίες προέρχονται κυρίως από ιδιωτικές µη χρηµατοοικονοµικές εταιρείες (€120,27 εκατ.) και οριακές εισροές από ιδιωτικές χρηµατοοικονοµικές εταιρείες (€2,77 εκατ.) ενώ οι ιδιώτες επενδυτές εµφανίζουν εκροές της τάξης των €36,98 εκατ. 

Τα υπόλοιπα €20,52 εκατ. που εµφανίζονται ως εκροές από Λοιπούς Επενδυτές, αφορούν Μερίδες στις οποίες δεν έχει καταχωρηθεί από τους αρµόδιους Χειριστές ΣΑΤ συγκεκριµένη χώρα φορολογικής κατοικίας.

Το Μάιο 2009 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολο τους πραγµατοποίησαν το 40,9% της συναλλακτικής δραστηριότητας στο Χρηµατιστήριο Αθηνών. Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2008 οι ξένοι επενδυτές είχαν πραγµατοποιήσει το 69,3% της συναλλακτικής δραστηριότητας και τον Απρίλιο του 2009, το 47,1% της συναλλακτικής δραστηριότητας.

Οι Έλληνες επενδυτές πραγµατοποίησαν, τον Μάιο 2009, το 58,3% της συναλλακτικής δραστηριότητας (42,2% από ιδιώτες επενδυτές, 14,2% από ιδιωτικές χρηµατοοικονοµικές εταιρείες, 1,8% από ιδιωτικές µη χρηµατοοικονοµικές εταιρείες). Αντίστοιχα, τον Μάιο του 2008, οι Έλληνες επενδυτές είχαν πραγµατοποιήσει το 30,2% της συναλλακτικής δραστηριότητας και τον Απρίλιο του 2009, το 52,4% της συναλλακτικής δραστηριότητας. "

Οι ενεργοί παίκτες αυξάνονται,νέοι κωδικοί ανοίγονται,οι ξένοι(κυρίως μέσω πακέτων σε θεσμικούς του εξωτερικού)μήνα με το μήνα αυξάνουν και αυτοί τα ποσοστά τους αλλά φαίνεται ότι οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές βρίσκουν την άνοδο ως αφορμή για ρευστοποιήσεις(οι ιδιώτες επενδυτές εµφανίζουν εκροές της τάξης των €36,98 εκατ. ). 

Δεν πιστεύει η πλειοψηφία αυτό που βλέπει να εκτυλίσεται το τελευταίο τρίμηνο στο ΧΑΑ,επηρεασμένη απ'την 16μηνη δρυμήτατη πτώση που προηγήθηκε. Αυτό έρχεται να προστεθεί στο φόβο και τη διστακτικότητα που παρατηρείται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί αναμενόμενης γερής διορθωτικής κίνησης. Τα κέρδη όμως κόποις κτώνται και δεν είναι για πολλούς...

Όσο κρατάει η περιοχή του 2300 δεν υπάρχει κίνδυνος μεσοπρόθεσμα για επανάληψη γεγονότων σαν του 2008. Πιθανότατα μια διορθωτική κίνηση της τάξεως του 10% να μην βρίσκεται πολύ μακριά αλλά ουδείς μπορεί να γνωρίζει την ακριβή χρονική στιγμή της εμφάνισής της και δεν θεωρώ ότι πρέπει να μας τρομάξει.Τουναντίον,δίνει πνοή και ανάσα για τη συνέχεια. 

Έχω την αίσθηση ότι το φετινό καλοκαίρι θ'αναγκάσει πολλούς από μας ν'αναθεωρήσουμε αρκετές φορές τις απόψεις μας για την αγορά,προς το καλύτερο. Γιατί εάν το 2300 δοκιμασθεί επιτυχώς τότε ο πήχυς ανεβαίνει πολύ ψηλότερα και πολλά χαρτιά που τώρα μας φαίνονται ακριβά θα διπλασιάσουν τις τιμές τους με χαρακτηριστική άνεση. Ήδη μερικά από αυτά,αφού πήραν μια απαραίτητη ανάσα,ετοιμάζονται για το β'ημιχρόνιο... 

Καλημέρα και καλή συνεδρίαση... 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
20 ψήφοι

 Εκτύπωση
1100 αναγνώστες
61 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2009
00:44

Αναμφισβήτητα οι νικητές των ευρωεκλογών ήτανε ο ΛΑΟΣ του Καρατζαφέρη και η αποχή. Ο μεν πρώτος σταθερά εδώ και μερικά χρόνια,παρ'όλη τη λυσσαλέα κατά καιρούς επίθεση που δέχεται απ'το σύστημα,καταφέρνει να περνά μηνύματα που θεωρούνται(απ'το σύστημα)εχθρικά και ξεπερασμένα.

Ο επόμενος και μεγάλος κερδισμένος(?)ήταν η αποχή,πρωτοφανής για ελληνικά εκλογικά δεδομένα.Βοήθησε σαφέστατα και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και ο ζεστός καιρός που ώθησε πολλούς σε απροθυμία ψήφου.Το ζητούμενο είναι αν ο μισός αυτός πληθυσμός της χώρας που γύρισε την πλάτη του στην κάλπη,το έκανε από σαφή δυσαρέσκεια και ανεκπλήρωτη ελπίδα προς το παρόν πολιτικό μας σύστημα ή διακατέχεται από μεγάλο ζαμανφουτισμό. Υπάρχει μια λεπτή διακριτή γραμμή σ'αυτές τις 2 πιθανές αιτίες,γνωρίζοντας τη ψυχοσύνθεση του σύγχρονου Έλληνα,που για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι εκτός απ'τον ίδιο. Γνώρισμά του η ευθυνοφοβία και η αδιαφορία του για την προσπάθεια. Και φυσικά του αρέσει να του χαιδεύουν τ'αυτιά. Εάν αυτή η δυσαρέσκεια δεν εκφραστεί από μια άλλης μορφής πολιτική δράση ή και λαική εξέγερση στα επόμενα πολύ δύσκολα χρόνια που έπονται,τότε τα πράγματα μπορεί να εξελιχθούν προς κατευθύνσεις διόλου ευχάριστες...

Και δεν είμαι βέβαιος εάν το πολιτικό σύστημα δυσαρεστήθηκε απ'τη σημερινή μεγάλη αποχή ή και στο φινάλε την ΕΠΕΔΙΩΞΕ...

Τέλος,πρώτη φορά βλέπω κόμμα,το ΠΑΣΟΚ, να πανηγυρίζει που πήρε μικρότερο ποσοστό ακόμα και απ'τις βουλευτικές του 2007,έχοντας απέναντί του μακράν τη χειρότερη κυβέρνηση(μαζί μ'αυτήν του Σημίτη το 2000)μετά τη μεταπολίτευση. Και μάλιστα με τους μισούς ψηφοφόρους να'χουν πάει για μπάνιο... Αφού δεν μπόρεσες Γιωργάκη να συντρίψεις το κυβερνητικό αχταρμά του Καραμανλή,είσαι ελάχιστος(σιγά το νέο θα μου πείτε)...

 

Υ.Γ Για την(λεγόμενη) Αριστερά τι να πει κανείς,<κατάφερε> σε ευρωεκλογές(παραδοσιακά αυξάνει το ποσοστό της)να μειώσει τη δύναμή της. Όσο για τους Οικολόγους,δεν έφθασε φαίνεται το μεγαλειώδες πομπάρισμα απ'τα ΜΜΕ για να σηματοδοτήσει μια ξεχωριστή πολιτική αναφορά. Με τα μυαλά που κουβαλάνε ο Τρεμόπουλος(γνωστός στους Βορειοελλαδίτες το ποιόν του)και η παρέα του θέτουν υποψηφιότητα για τον επόμενο διάττοντα αστέρα της πολιτικής...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
16 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1558 αναγνώστες
89 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2009
20:04

Απ'τη μία η αδυναμία των αμερικανικών δεικτών να διατρήσουν τον 200άρη τους,απ'την άλλη η υπερθέρμανση της δική μας αγοράς,μάς έφερε προ κρισίμων για τη συνέχεια επιπέδων. Αρκετοί ήταν αυτοί που μιλούσαν για διορθωτική ανάσα και ίσως όντως να χρειάζετο μια ανάπαυλα,ώστε να ενδυναμωθεί η ανοδική κίνηση.

Ξαναβάζω το προ ημερών διάγραμμα(του www.tradenews.gr)  όπου βλέπουμε την κατερχόμενη κόκκινη γραμμή(200άρης)να στέκεται εκεί όπου ο ΓΔ προσωρινώς είχε δηλώσει προσωρινή αδυναμία υπέρβασης των 2.300 μοναδων. Εκεί ακριβώς βρίσκεται η λεγόμενη γραμμή λαιμού που ενώνει τα υψηλά του περασμένου Νοέμβρη(2.302)με τη προ ημερών συσσώρευση σ'εκείνα τα επίπεδα,όπου η αγορά είχε ελαφρώς υπερβεί αυτό το νούμερο 3 φορές προτού το διασπάσει με δύναμη προς τα πάνω.

Όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για σημαντική περιοχή όπου ενδεχόμενη αδυναμία στήριξής της πιθανόν να σημάνει βίαιες ρευστοποιήσεις,τις πρώτες απ'την αρχή της ανόδου,και οπωσδήποτε ένα ψυχολογικό πισωγύρισμα. Εάν όμως υπάρξει ανακοπή των πωλήσεων και τις επόμενες ημέρες μείνει ανέπαφη, τότε θα πρόκειται για ένα θετικό γεγονός για την μετέπειτα πορεία της αγοράς.

Η ένταση των πωλήσεων(κυρίως στο τραπεζικό κλάδο)το τελευταίο μισάωρο έμοιαζε με βίαιη αποχώρηση θεσμικών(?)κεφαλαίων,πράγμα που έχουμε ξαναδεί στο πρόσφατο παρελθόν. Εάν όντως σήμερα ολοκληρώθηκε η εν λόγω αποχώρηση ή συνεχισθεί έστω και αύριο ως το μεσημέρι με μειούμενη ένταση,τότε θα'χουμε αποφύγει τα χειρότερα. Φυσικά Ινδιάνου θέλοντος και επιτρέποντος...

Μη ξεχνάμε ότι η ερχόμενη Δευτέρα είναι αργία για το ΧΑΑ(του Αγίου Πνεύματος)και το δικό μας μαγαζί συνηθήζει να καλύπτει από πριν τις κινήσεις των ξένων χρηματιστηρίων που συντελούνται όσο αυτό είναι κλειστό. Αποκαλούμενος και ως σηματωρός:)

 Και λεγόμαστε άνθ...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
15 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1720 αναγνώστες
114 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2009
09:30

Ήταν της μοδός μέχρι πριν από λίγο καιρό,η σύγκριση και η συσχέτιση της παρούσας κρίσης μ'εκείνη του 1929. Όλα τα έντυπα,ηλεκτρονικά και μη,ασχολούνταν μ'αυτό το ζήτημα. Και τι δεν γράφθηκε...

Φαίνεται ότι σιγά-σιγά το ξέχασαν,ράλι είναι αυτό,αλλά χθες είδα ένα διάγραμμα που μου κίνησε το ενδιαφέρον και σας το παρουσιάζω για να το μοιραστούμε όλοι. Όπως βλέπετε υπάρχει σύγκριση του Dow της περιόδου απ'το 1929 ως το 1948 και του S&Ρ απ'το 2000 ως σήμερα,για όσους πιστεύουν ότι το bear market των αγορών ξεκίνησε όχι απ'τον Νοέμβριο του 2007 αλλά μετά το σκάσιμο της τεχνολογικής φούσκας στο Nasdaq και της δικιάς μας το '99.

Εδώ φαίνεται ότι οι Αμερικανικοί δείκτες βρίσκονται,κατά το διάγραμμα,στο 1935 και ότι σε τουλάχιστον 3 χρόνια από σήμερα θα δούνε νέα χαμηλά(απ'αυτά που είδαν πέρυσι),όχι όμως χαμηλότερα απ'του 2002. Δεν ασπάζομαι αυτή την εικόνα και τη σύγκριση,έχω διαφορετική άποψη για το πού μπορεί να βρισκόμαστε αναλογικά με το παρελθόν αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση για κάποια άλλη στιγμή...

Σας προσγείωσα λιγάκι μετά το ξέφρενο ράλι που παρακολουθούμε...? Αν ναι, χαλαρώστε και απολαύστε την κόντρα του ΓΔ με το 2500. Οι Ινδιάνοι χθες τα βρήκαν σκούρα πάλι,στη δεύτερη αναμέτρηση με τον 200άρη του(πέριξ του 8780 πλέον),δε ξέρω εάν αυτό μάς προκαλέσει νευρικότητα και σήμερα.

Καλημέρα σε όλες και όλους του φίλους...

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
16 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1874 αναγνώστες
119 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 1 Ιουνίου 2009
21:42

http://www.tradenews.gr/forum/

Είναι γεγονός ότι η άνοδος του ΓΔ έχει τρομάξει πολλούς και καθημερινά άλλοι επιβιβάζονται και άλλοι αποβιβάζονται. Έχουμε φθάσει αισίως στους 3 μήνες απ'την έναρξη της ανόδου και έχοντας διανύσει 66% απόσταση απ'τα χαμηλά, πολλοί αναρωτιούνται τι σόι κίνηση είναι αυτή που βλέπουμε...

Εικασίες μπορούμε να κάνουμε πολλές,για κάθε γούστο.Ένα όμως πράγμα είναι γεγονός,ότι για πρώτη φορά απ'το 1999 μέχρι σήμερα(ίσως με μια αναλαμπή ένα διάστημα του '03)υπάρχει αρκετός κόσμος με κέρδη. Και κέρδη όχι απ'τα λεγόμενα βαριά χαρτιά,όχι απ'τη μεσαία κεφαλαιοποίηση αλλά απ'τα λεγόμενα(κακώς)σαπάκια...

Κοινώς ανεβαίνουν όλα τα χαρτιά,ανεξαιρέτου backround.Θα μου πείτε ότι αυτά είναι επικίνδυνα παιγνίδια και ότι όταν το πάει προς τα εκεί η αγορά κάποιο λάκκο έχει η φάβα. Έλα όμως που η αγορά αποφάσισε να δώσει και σ'αυτά τα "κακόμοιρα" λίγη στοργή και προδέρμ... 

Κάτι επίσης που παρατηρώ στην περιρρέουσα επενδυτική ατμόσφαιρα είναι ότι αρκετούς τους "χαλάει" ότι κερδίζει αρκετός κόσμος και ότι η χρηματιστηριακή λογική λέει το αντίθετο. Ναι αλλά όμως,πόσοι είναι αυτοί οι αρκετοί? 5.000,10.000,20.000 κωδικοί? Παραπάνω δεν είναι... Και σιγά τους πολλούς δηλαδή... Το 2003 οι κωδικοί ήταν πολλοί περισσότεροι γιατί βέβαια ήταν νωπές οι μνήμες του τζόγου του '99. Αλλά μήπως όμως το γεγονός του κέρδους αρκετών είναι κάτι που βολεύει την αγορά και τους άρχοντες του παίγνιου...? Μήπως αυτοί προορίζονται για την καλύτερη διαφήμιση του προιόντος στους όξω απ'την αγορά...? Πώς θα πειστεί να μπει ο άλλος μέσα αν δεν δει τον διπλανό του να κομπάζει για τα κέρδη του,για το νέο του αυτοκίνητο,για τις διακοπές που είναι χορηγία του τάδε και του δείνα καθαροαίμου...  Κλασική μέθοδος και δοκιμασμένη ανά τους αιώνας,στηριγμένη στην ανθρώπινη αδυναμία,την απληστία και την μη παραδοχή της μακαριότητας του διπλανού μας... 

Να πω και λίγα τεχνικά.Ο ορατός στόχος στο βραχυπρόθεσμο ορίζοντα φαίνεται να είναι η περιοχή 2475-2510.Εκεί πιθανόν(τονισμένο το πιθανόν)να δούμε μια μικρή και πρόσκαιρη αδυναμία υπέρβασης του 2.500. Περιοχή πλέον στήριξης του μαγαζιού είναι η γραμμή λαιμού του 2300(πέριξ). 

Υ.Γ 1   Ο αγαπημένος μας Τσέρουλας αποφάσισε να ξεκουραστεί,οπότε αυτά που ξέρατε με τα ωραία κείμενα,τις καλλιτεχνικές πινελιές που μόνο εκείνος μάς χάριζε απλόχερα,ξεχάστε τα(ελπίζωόχι δια παντός):))))

Καλά να περνάς φίλε και συγχώραμε για το brutal του σημερινού θέματος...

Υ.Γ 2  Δήμαρχε αν περίμενες σήμερα το νοίκι,αδίκως βασανίζεσαι...

Υ.Γ 3  Το διάγραμμα του ΓΔ είναι απ'το κορυφαίο κατ'εμέ χρηματιστηριακό site www.tradenews, που επιμελείται ο Ηλίας Ζαχαράκης και τον ευχαριστώ θερμά. 

 

 

Αξιολογήστε το άρθρο 
24 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<34567891011>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Εδώ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει χωρίς λογοκρισία, και να βάζει όσα μονάστερα θέλει. Ο Χάρος μπορεί να βρίζει ελεύθερα κοσμίως. Οι ρέστοι μόνο προσευχές κι όχι προς τα καντήλια. Οι παραβάτες οδηγούνται στο Μπινελοδικείον. Εισηγητής ο Canyon. Για μετοχές, ισοτιμίες, χρυσάφια, ρύζια και λοιπά δεν έχουμε ιδέα. Ούτε και για πετρέλαια. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Blogs που αγαπάμε.
Χάρος, για λόγους εξοικείωσης

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις