Το σκοτεινο χωριο
Οτι δεν θα διαβασετε πουθενα αλλου
Λίγα λόγια για εμένα
Στοχάσου και αρκεί. Δεν είμαστε εκείνοι που κατέχουμε την αλήθεια. Δεν είμαστε εκείνοι που θα φωτίσουμε τον κόσμο. Είμαστε μαζί με κείνους που πιστεύουν πως το σκοτάδι δεν είναι ανίκητο.
Σύνδεσμοι


1740 αναγνώστες
32 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2009
01:05

http://www.bloomberg.com/apps/cbuilder?ticker1=MXWO%3AIND

Value for MXWO:IND

MXWO περιλαμβάνει ανεπτυγμένες διεθνείς αγορές, 

Σε 2 ημέρες ολοκληρώνεται το α'εξάμηνο του 2009,ένα εξάμηνο που είδαμε και ακούσαμε πράγματα και θαύματα σε όλα τα χρηματιστήρια. Ας δούμε μερικά στατιστικά και ο καθένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

Κατ'αρχάς έχουμε το ΓΔ με κέρδη της τάξεως του 21,05% απ'την αρχή της χρονιάς,μια χρονιά που είδε χαμηλά στις 1457 μονάδες και υψηλά στις 2431. Βλέποντας τις μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση στον ΓΔ,θα δούμε ότι αυτή η άνοδος κυρίως στηρίχθηκε στις ΕΤΕ,ΕΕΕΚ και ΔΕΗ. Βαρίδι η μετοχή του ΟΠΑΠ και του ΟΤΕ...

Ο Δείκτης της μεγάλης κεφαλαιοποιήσεως(20άρης)έχει ως τώρα άνοδο 17,41%. Παρατηρώντας τις 3 μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση(43,28% συνολικά)βλέπουμε την ΕΤΕ με κέρδη 40,15%,τον ΟΠΑΠ με απώλειες 11,02% και τον ΟΤΕ με απώλειες 2,43%. Δικαιωματικά λοιπόν ο τίτλος της μεγάλης μας φίλης...

Ο 40άρης έχει μέχρι στιγμής άνοδο 41,73%,την καλύτερη μακράν απ'τους 3 βασικούς δείκτες.Εδώ οι 3 μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση(30,87% συνολικά)έχουν,η ΜΠΕΛΑ άνοδο 65,20%,η ΕΧΑΕ +35,71%(πολύ μεγαλύτερη άνοδο σε σχέση με τον ΓΔ)και η ΑΛΑΠΙΣ +87,03.

Ο 80άρης σημειώνει τη χειρότερη απόδοση σε σχέση με τους υπόλοιπους 2 δείκτες,+7,28%,λόγω της μεγάλης στάθμισης της ΕΜΠ που εδώ και λίγες μέρες έχει μεταφερθεί στην επιτήρηση. Οι 3 μετοχές με τη μεγαλύτερη στάθμιση(18,23% συνολικά,καλή διασπορά ο εν λόγω δείκτης) παρουσιάζουν,ο ΟΛΠ άνοδο 49,48%,η ΛΟΔΙΣ +6,82% και η ΠΡΟ +136%.

Ένας απ'τους σημαντικότερους κλαδικούς δείκτες του ΧΑΑ,ο τραπεζικός,σημειώνει άνοδο 23,70% κυρίως όμως λόγω ΕΤΕ.

Απ'τις 286 μετοχές που διαπραγματεύονται στο ΧΑΑ(πλην της Εναλλακτικής Αγοράς)οι 131 έχουν καλύτερη απόδοση απ'τον ΓΔ ενώ απ'τις υπόλοιπες 155 οι 79 έχουν μάλιστα αρνητική απόδοση σε σχέση με το ξεκίνημα της φετινής χρονιάς.

Οι ταύροι υπερτέρησαν των αρκούδων σ'αυτό το α'ημίχρονο του 2009,αν και τον τελευταίο μήνα έχουν κάνει κι αυτές αισθητή την παρουσία τους με την ανακοίνωση για ΑΜΚ απ'την ΕΤΕ. Δε μένει παρά να δούμε τη συμπεριφορά της αγοράς με την εκκίνηση αυτής της περιβόητης αύξησης που αναμένεται ή την εβδομάδα που ξεκινάει σήμερα ή την επόμενη. Κοντός ψαλμός αλληλούια λοιπόν...

Καλημέρα   και καλή εβδομάδα σε όλες και όλους φίλους... 

Το σχόλιό σας
Για να σχολιάσετε το άρθρο πρέπει να κάνετε Login στο Capital.gr
Αξιολογήστε το άρθρο
17 ψήφοι

 Εκτύπωση
1103 αναγνώστες
33 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Κυριακή, 28 Ιουνίου 2009
01:37

Περισσότερες συμβουλές
Υπάρχουν μερικοί σχηματισμοί με τους οποίους θα πρέπει κανείς να είναι εξοικειωμένος. Μην περιμένετε να ολοκληρωθούν. 
 
head-and-shoulder (κεφάλι με ώμους) : είναι σχηματισμός ο οποίος  απαντάται πιο συχνά σε ημερήσια διαγράμματα από ότι σε εβδομαδιαία. Ανήκει στους πιο δυναμικούς και αξιόπιστους σχηματισμούς . Κατά την ολοκλήρωσή του ο κινητός μέσος 30 εβδομάδων δεν πρέπει να έχει πτωτική τάση.
 
doublebottom (διπλός πυθμένας): είναι σχηματισμός ο οποίος είναι αρκετά κερδοφόρος όταν υπάρχει εξαιρετικά μεγάλος όγκος και διασπάται εύκολα η αντίσταση.  
 Κατά γενικό κανόνα όσο μεγαλύτερη είναι η χρονική διάρκεια της δημιουργίας ενός σχηματισμού, τόσο  μεγαλύτερη θα είναι η κίνηση που θα ακολουθήσει.  
Μην ξεχνάτε να κάνετε διασπορά του κινδύνου επενδύοντας τόσο σε διαφορετικές μετοχές, όσο και σε διαφορετικούς κλάδους. 
 
Πότε πουλάμε; 
· Μην εφαρμόζετε τεχνικές Μουαγιέν, αν η αγορά κινείται καθοδικά.
· Μην αρνείστε να πουλήσετε μια μετοχή επειδή όλη η αγορά τείνει να είναι ανοδική
· Μην περιμένετε το επόμενο ράλι για να πουλήσετε
· Πάντα να έχετε ένα προστατευτικό stop-loss. Όταν καθορίζετε αρχικά ένα stop, δώστε  περισσότερη προσοχή στο προηγούμενο χαμηλό παρά στον κινητό μέσο 30   εβδομάδων.
· Μετά από την αγορά στο σημείο διάσπασης, τοποθετήστε ένα stop-loss κάτω από το χαμηλότερο σημείο της βάσης.
· Όταν υπάρχει τάση, δείξτε ανοχή, αλλά μετακινήστε το αρχικό stop-loss σε υψηλότερο επίπεδο.
· Στη φάση 3 (περιοχή διανομής), γίνετε περισσότερο σφιχτοί με το stop loss. Μην περιμένετε να διασπαστεί καθοδικά ο κινητός μέσος 30 εβδομάδων για να πουλήσετε. 
 
 Χρησιμοποιείστε γραμμές τάσης
Ένας τρόπος να ασφαλίσετε περισσότερα κέρδη είναι να πουλήσετε τουλάχιστον μέρος της θέσης σας  όταν η γραμμή τάσης (που διέρχεται τουλάχιστον από τρεις πυθμένες) διασπαστεί καθοδικά.  
 
Κανόνας Swing
Δεν χρησιμοποιείται συχνά, αλλά είναι αρκετά ακριβής. Όταν υπάρχει σημαντική πτώση, αφαιρέστε τη νέα χαμηλή τιμή από την προηγούμενη κορυφή και διπλασιάστε αυτή την αξία. 
 
Losing
Χάνοντας από μια θέση  είναι και αυτό ένα μέρος της δουλειάς 
 
Τα τρία στοιχεία της επιτυχίας...
1. Εκπαίδευση... "Η γνώση είναι πάντα απαραίτητη."
2. Μεθοδολογία..."Απαραίτητη για να διακρίνετε τις κατάλληλες ευκαιρίες."
3. Εκτέλεση..."Να ενεργείτε την κατάλληλη στιγμή." 

Δείκτες, Τάση, Αντιστροφή... 

Τα περισσότερα συστήματα ταλαντωτών χάνουν χρήματα, γιατί οι περισσότεροι επενδυτές τα εφαρμόζουν χωρίς κανένα περιορισμό και πραγματοποιούν πράξεις, οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι «ενάντια στην επικρατούσα τάση».

Ένα ερώτημα που τίθεται συχνά από τους επενδυτές είναι το πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν ένα δείκτη ως μέρος του επενδυτικού τους πλάνου, ώστε να έχουν αντικειμενική είσοδο και προστατευτικά stops.Οι στρατηγικές που αναφέρονται μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε αγορά και σε οποιοδήποτε χρονικό πλαίσιο. Αν και στα παραδείγματα που αναφέρονται γίνεται χρήση του Stochastic RSI, στην θέση αυτού μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε άλλος δείκτης / ταλαντωτής, τον οποίο εσείς θα θεωρείτε χρήσιμο για τέτοιες στρατηγικές. Σκοπός είναι να κατανοήσετε την ιδέα, έτσι ώστε στη συνέχεια να μπορείτε να τοποθετήσετε όποιον δείκτη εσείς επιθυμείτε. Τα περισσότερα επενδυτικά συστήματα βασίζονται σε κάποιο είδος δείκτη, ο οποίος μετρά την «ορμή» της μετοχής. Συνήθως αυτό το οποίο εφαρμόζεται, είναι να αγοράζει κανείς αν ο ταλαντωτής βρίσκεται σε μια ζώνη υπερπώλησης, στα χαμηλότερα επίπεδα τιμών, που είναι συνήθως το 25% του πλάτους ταλάντωσης που πραγματοποιεί. Αντίστοιχα οι περισσότεροι επενδυτές πωλούν μια μετοχή ή ανοίγουν μια θέση short, όταν ο ταλαντωτής βρίσκεται στα ανώτερα επίπεδα και ειδικότερα στο τελευταίο τέταρτο τιμών. Δηλαδή πουλάνε όταν ο ταλαντωτής βρεθεί στην ζώνη του 75% - 100% του εύρους τιμών και αρχίζει να κινείται καθοδικά.

Έχει παρατηρηθεί ότι τα περισσότερα συστήματα χάνουν χρήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι εφαρμόζουν το συγκεκριμένο κανόνα χωρίς κανένα άλλο περιορισμό και πραγματοποιούν πράξεις οι οποίες τις περισσότερες φορές είναι «ενάντια στην επικρατούσα τάση».  οι εξτρεμιστικές τιμές των ταλαντωτών δεν συμπίπτουν πάντοτε με τις κορυφές ή τους πυθμένες που εμφανίζονται στο διάγραμμα της μετοχής.Σίγουρα οι δείκτες / ταλαντωτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για στρατηγικές εισόδου, για stop loss ή για στρατηγικές εξόδου. Όμως η καλύτερή τους χρήση σε ένα επενδυτικό πλάνο είναι αυτή η οποία λαμβάνει υπόψη της και άλλα στοιχεία όπως ο χρόνος, η τιμή και η θέση των σχηματισμών στην αγορά.   

συνεχίζεται...

Καλημέρα σας

Αξιολογήστε το άρθρο 
17 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1048 αναγνώστες
11 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Σάββατο, 27 Ιουνίου 2009
15:56
Τεχνική Ανάλυση είναι η χρήση αριθμητικών χρονοσειρών της τιμής και του όγκου που δημιουργούνται από τη δραστηριότητα της χρηματιστηριακής αγοράς, με στόχο την πρόβλεψη της μελλοντικής τάσης των αγορών.   
Η Τεχνική Ανάλυση δεν προσπαθεί να αναλύσει τα οικονομικά δεδομένα μιας εταιρείας (ταμειακή ροή, μερίσματα, πωλήσεις κ.τ.λ.), γιατί τα τελευταία αποτελούν αντικείμενο μελέτης της Θεμελιώδους Ανάλυσης. 
Αν και η Τεχνική Ανάλυση χρησιμοποιείται ευρέως τόσο από επαγγελματίες, όσο και από ερασιτέχνες επενδυτές για να προβλέψει τις μελλοντικές κινήσεις της αγοράς, γενικώς δεν χρησιμοποιείται ευρέως από τους οικονομολόγους με την ακαδημαϊκή της μορφή. 
 Η Τεχνική Ανάλυση έμμεσα απορρίπτει την αποτελεσματικότητα της αγοράς όπως αυτή εννοείται μέσα από την θεωρία της Αποτελεσματικής Αγοράς (Efficient Market Hypothesis).  Δηλαδή χρησιμοποιώντας την Τεχνική Ανάλυση γίνεται αποδεκτό ότι η αγορά δεν είναι αποτελεσματική.  Οι θεωρίες των αποτελεσματικών αγορών έχουν ως αρχή ότι οι εκάστοτε τιμές αντικατοπτρίζουν όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες και ότι οι μελλοντικές κινήσεις της τιμής θα ακολουθήσουν μια τέτοια πορεία η οποία θα είναι ανάλογη με την τυχαία κίνηση (Brownian motion), καθώς αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με τις νέες πληροφορίες. Βασική παραδοχή αυτών των θεωριών είναι ότι όλοι οι συμμετέχοντες στη χρηματιστηριακή αγορά έχουν ίση και στιγμιαία προσπέλαση σε όλες τις πληροφορίες οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τις τιμές των μετοχών.
 Επειδή η παραδοχή της αποτελεσματικής αγοράς είναι βασικό στοιχείο στα διάφορα μοντέλα αποτίμησης, οι χρήστες των Οικονομικών Μαθηματικών, οι οποίοι εργάζονται στο χώρο των παραγώγων, κατά κανόνα απορρίπτουν την Τεχνική Ανάλυση ως μη επιστημονική.  Ωστόσο οι μεγάλες τράπεζες και χρηματιστηριακές εταιρείες έχουν οπωσδήποτε πλέον στο προσωπικό τους και τεχνικούς αναλυτές. 
Σύμφωνα με τους τεχνικούς αναλυτές η ανάλυση των ιστορικών δεδομένων της τιμής μπορεί να αποφανθεί για τον τρόπο σκέψης των αγοραστών και των πωλητών και να εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα για τις προσδοκίες των μελλοντικών γεγονότων. Για τους τεχνικούς αναλυτές, μέσα στα ιστορικά στοιχεία των τιμών κρύβονται χρήσιμες πληροφορίες οι οποίες μπορούν να φανερώσουν τις αντιδράσεις του επενδυτικού κοινού.
 Το μεγάλο πλεονέκτημα της Τεχνικής Ανάλυσης είναι ότι οι τεχνικές της μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε αγορά και σε οποιονδήποτε χρονικό ορίζοντα. Δηλαδή μπορούν να εφαρμοστούν εξίσου αποτελεσματικά σε επενδυτικά διαγράμματα :
·Intraday
·Ημερήσια
·Εβδομαδιαία
·Μηνιαία
·Τριμηνιαία κ.λ.π
 Σε αντίθεση με την Τεχνική Ανάλυση, η  Θεμελιώδης μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις.
 Η Τεχνική Ανάλυση απαντάει στην κρίσιμο ερώτημα «ποια θα έπρεπε να είναι η τιμή της χρηματιστηριακής αγοράς», κάτι το οποίο η Θεμελιώδης Ανάλυση τείνει να το αγνοεί. 
 Όσον αφορά τις χρηματιστηριακές αξίες υπάρχουν δύο στοιχεία τα οποία πρέπει να γίνουν κατανοητά σε σχέση με τις τιμές:
1.Η υποκείμενη αξία π.χ. μιας μετοχής.
2. Η τιμή που το επενδυτικό κοινό αποφασίζει να πληρώσει για αυτή.
Η Θεμελιώδης Ανάλυση ισχυρίζεται πως αν οι επενδυτές ανακαλύψουν την πραγματική τιμή μιας μετοχής, θα είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν μια τιμή που θα προσεγγίζει την «πραγματική τιμή».  Αυτό είναι εν μέρη σωστό, αλλά οι τιμές παρουσιάζουν μεγαλύτερη μεταβλητότητα από τα θεμελιώδη μεγέθη μιας εταιρείας και οι επενδυτές οδηγούν τις τιμές σε επίπεδα πολύ πιο μακριά από αυτά που προσδιορίζονται βάση της Θεμελιώδους Ανάλυσης. 
Οι οπαδοί της Θεμελιώδους Ανάλυσης δεν έχουν την ευχέρεια να εργαστούν με κάποια στατιστική κατανομή και να δείξουν μια επιτυχία η οποία θα αποδεικνύεται εμπειρικά.
Η Τεχνική Ανάλυση περιλαμβάνει ένα σύνολο εργαλείων τα οποία υπόκεινται στην εμπειρική ανάλυση των αποτελεσμάτων που επετεύχθησαν.  Αν και πολλά από τα εργαλεία της μπορεί να δίνουν «τυχαία» αποτελέσματα, για να αποφανθεί κανείς για κάτι τέτοιο θα πρέπει να πραγματοποιήσει προηγουμένως μια στατιστική ανάλυση. 
 
ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΑΝΑΛΥΤΩΝ
Οι παραδοσιακοί τεχνικοί αναλυτές αρχικά μελέτησαν τους σχηματισμούς οι οποίοι εμφανίζονται κατ’ επανάληψη στα διαγράμματα και έδωσαν ονόματα όπως π.χ. «Κεφάλι με ώμους», «Σημαία», «Παραλληλόγραμμο», «Τρίγωνο», «Ρόμβος».  Οι σχηματισμοί σε συνδυασμό με τα στοιχεία της ακολουθίας Fibonacci και το “φ” του Πυθαγόρα μπορούν να προβλέψουν με μεγάλες  πιθανότητες την μελλοντική πορεία των τιμών.
Οι νεότεροι τεχνικοί αναλυτές λόγω της ραγδαίας εξέλιξης της τεχνολογίας των ηλεκτρονικών υπολογιστών χρησιμοποιούν μια μεγάλη ποικιλία τεχνικών οι οποίες προσεγγίζουν αρκετά την στατιστική ανάλυση των τιμών των μετοχών.
Εξαιρετικά παραδείγματα αποτέλεσαν ο J. M. Hurst (ηλεκτρολόγος μηχανολόγος της NASA) και ο R. N. Elliott.  Ο πρώτος χρησιμοποίησε έξυπνές τεχνικές, όπως Fourier Analysis, για να εντοπίσει αξιοσημείωτα σήματα μέσα στην εμφανώς «θορυβώδη και τυχαία» κίνηση των τιμών.
Τα σύγχρονα και έξυπνα πακέτα λογισμικού τα Τεχνικής Ανάλυσης επιτρέπουν στον χρήστη να δημιουργήσει δικούς του δείκτες και συστήματα και να πραγματοποιήσει βελτιστοποίηση αυτών δοκιμάζοντας την κερδοφορία τους στα πραγματικά ιστορικά δεδομένα.
Μερικές από τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι οι εξής:
Τα επίπεδα στήριξης και αντίστασης τα οποία είναι επίπεδα τιμών για τα οποία οι πιθανότητες διάσπασής τους είναι μηδαμινές
 Διασπάσεις, δηλαδή διασπάσεις των επιπέδων στήριξης ή αντίστασης.
Γραμμές τάσεων.  Συνήθως χρησιμοποιείται η γραμμή παλινδρόμησης η οποία προβλέπει τις μελλοντικές τιμές βασισμένη στις τιμές του παρελθόντος. 
 
Διάσπαση γραμμής τάσης.
Διάσπαση των λωρίδων Bollinger οι οποίες αποτελούν ένα εύρος τιμών βάση της τυπικής απόκλισης. Το συγκεκριμένο σύστημα λόγω του ότι στηρίζεται καθαρά στη στατιστική, θεωρείται από τα κορυφαία.
Κινητοί Μέσοι Όροι είναι το εργαλείο το οποίο χρησιμοποιείται περισσότερο στην Τεχνική Ανάλυση όπως και στο forecasting υιοθετώντας όλα τα μοντέλα που υπάρχουν: απλός, εκθετικός, σταθμικός, μεταβλητός, τριγωνικός κ.τ.λ.
 
Ορμή.
Μαθηματικά μοντέλα μέτρησης της ταχύτητας μεταβολής της τιμής σε ανοδική ή καθοδική πορεία. 
Έχει παρατηρηθεί πως την καλύτερη απόδοση την έχουν τα στατιστικά μοντέλα τα οποία βασίζονται στην μεταβλητότητα της τιμής και όχι στην ίδια την τιμή. Εξάλλου είναι αποδεκτό πλέον, μετά από έρευνες, πως ενώ η ίδια η τιμή δεν είναι προβλέψιμη, η μεταβλητότητα είναι.  
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς των οπαδών των δύο πλευρών, για τους επενδυτές που θέλουν να πραγματοποιούν επενδύσεις με όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο αλλά και μεγάλη ταχύτητα και τα δύο είδη αναλύσεων είναι απαραίτητα, αφού στην πραγματικότητα το ένα συμπληρώνει το άλλο.
 
Φάσεις αγορών και πώς να κερδίζετε από αυτές...  
Η μακροχρόνια αγορά έχει τέσσερις φάσεις που αναλύονται παρακάτω:
Φάση συσσώρευσης.  Μετά από αρκετούς μήνες πτώσης, πραγματοποιείται μια πλευρική τάση κατά την οποία ο όγκος μειώνεται και συνήθως αρχίζει να αυξάνεται στο τέλος της. Ο κινητός μέσος 30 εβδομάδων γίνεται επίπεδος. 
Φάση ανόδου. Ιδανικός χρόνος για να ανοίξουν αγοραστικές θέσεις όταν η αγορά διασπά την αντίσταση της φάσης 1 και κατευθύνεται σε ανώτερα επίπεδα τιμών. Η διάσπαση της αντίστασης και του κινητού μέσου 30 εβδομάδων θα πρέπει να γίνει με εξαιρετικά αυξημένο όγκο. Συνήθως μετά το αρχικό ράλι πραγματοποιείται ένα τουλάχιστον πισωγύρισμα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσο λιγότερα είναι τα πισωγυρίσματα, τόσο ισχυρότερη χαρακτηρίζεται η μετοχή. 
Ο κινητός μέσος 30 εβδομάδων συνήθως αρχίζει να κινείται ανοδικά αμέσως λίγο μετά τη διάσπαση. Είναι φυσιολογικό η τιμή να κινείται με 2 βήματα πάνω και 1 κάτω. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα εφόσον η τιμή παραμένει πάνω από τον κινητό μέσο 30 εβδομάδων.  
Όταν η κλίση του ανοδικού κινητού μέσου αρχίζει να μειώνεται σημαντικά και οι τιμές πλησιάζουν τον κινητό μέσο, η μετοχή φρενάρει. 
Φάση διανομής. Η ανοδική κίνηση χάνει την ορμή της και η μετοχή αρχίζει να έχει μια πλευρική τάση. Ο όγκος είναι μεγάλος και κινείται  πλευρικά με απότομες κινήσεις. Η τιμή κινείται πάνω και κάτω από τον κινητό μέσο στα ράλι και στις πτώσεις. Σε αυτή τη φάση θα πρέπει να έχετε τα συναισθήματα σας σε πλήρη έλεγχο. 
Φάση καθόδου. Η μετοχή διασπά τον πυθμένα της ζώνης στήριξης της προηγούμενης φάσης και αρχίζει πλέον τη μακροχρόνια πτώσης της
Φάση καθόδου. Η μετοχή διασπά τον πυθμένα της ζώνης στήριξης της προηγούμενης φάσης και αρχίζει πλέον τη μακροχρόνια πτώσης της.
 
 

Ανάγνωση και Ερμηνεία των διαγραμμάτων.                                                                                                                   Οι βραχυπρόθεσμοι επενδυτές πρέπει να διαβάζουν τα ημερήσια διαγράμματα καθημερινά και οι μεσοπρόθεσμοι  τα εβδομαδιαία. Ειδικά για τα εβδομαδιαία διαγράμματα πρέπει  να εξετάζονται τα εξής: Παρατηρήστε κάθε σχηματισμό δόρατος με την προσοχή στραμμένη στην επόμενη μεγάλη κίνηση.Παρατηρήστε το γράφημα του όγκου, ο οποίος θα πρέπει να είναι μεγάλος και να αυξάνεται στις διασπάσεις.Παρατηρήστε τον κινητό μέσο 30 εβδομάδων και μην ανοίγετε θέση long εάν η τιμή είναι κάτω από τον καθοδικά κινούμενο κινητό μέσο 30 εβδομάδων.Να έχετε πάντοτε στο νου σας το ετήσιο υψηλό και χαμηλό, καθώς επίσης και τα επίπεδα στήριξης ή αντίστασης που υπάρχουν.Παρατηρήστε τον RSI και προσέξτε τα σημεία αντιστροφής του.

   

Συμβουλές για επιτυχημένες επενδύσεις
Ελέγξτε τους δείκτες της αγοράς για να δείτε την γενική της κατεύθυνση.
Ανιχνεύστε τους κλάδους της αγοράς για να εντοπίσετε τους πιο κερδοφόρους
Εντοπίστε τις μετοχές με τους πιο δυναμικούς σχηματισμούς στους επιλεγμένους κλάδους.
Εστιάστε την πλειοψηφία των αγορών σας σε σχηματισμούς συνέχισης που εμφανίζονται στη φάση 2 (μακροπρόθεσμα ανοδική τάση) και αντίθετα για την καθοδική αγορά.
Τοποθετήστε το προστατευτικό stop όπου χρειάζεται πριν ανοίξετε τη θέση και αν αυτό βρίσκεται μακριά από το σημείο αγοράς, αναζητήστε μια άλλη μετοχή ή περιμένετε την τιμή σε ένα πιο κοντινό επίπεδο από το stop.
Ποτέ μην πουλάτε μια μετοχή στη φάση 1 (φάση συσσώρευσης) ή στη φάση 2 (μακροπρόθεσμα ανοδική τάση) και ποτέ μην αγοράζετε μια μετοχή στη φάση 3 (φάση διανομής) ή στη φάση 4 (μακροπρόθεσμα πτωτική τάση).
Ποτέ μην μαντεύετε το που είναι ο πυθμένας και μην ανοίγετε θέση  long με αυτό τον τρόπο.
Μην θεωρείται ότι πρέπει πάντοτε να έχετε ανοιχτές θέσεις με όλο σας το κεφάλαιο. Ανάλογα με τις ενδείξεις των δεικτών μπορείτε να είστε και μερικώς  μόνον τοποθετημένοι.
Πάντα να είστε σε αρμονία με την κατεύθυνση της αγοράς. Δηλαδή, να λαμβάνετε θέσεις long στην άνοδο και θέσεις short στην πτώση. 
Πάντα να είστε συνεπείς στο να κρατάτε ένα ημερολόγιο με τις ημερήσιες πράξεις σας και τους λόγους για αυτές και εκ των υστέρων να αναλύετε τις ενέργειές σας.  
 
Πότε αγοράζουμε; 
Αγοράζουμε μόλις η μετοχή διασπάσει την περιοχή συσσώρευσης (φάση 1) και αρχίσει να κινείται έξω από αυτή, οπότε έχει εισέλθει στη φάση ανόδου (φάση 2). Ο κίνδυνος είναι εξαιρετικά χαμηλός και υπάρχει μεγάλη δυναμική ανόδου. Παρόλα αυτά, απαιτείται μεγάλη υπομονή, γιατί μπορεί να χρειαστεί αρκετός χρόνος για να ξεκινήσει η άνοδος της δεύτερης φάσης.  
Αγοράζουμε επίσης, όταν η φάση ανόδου (φάση 2) είναι σε εξέλιξη και η μετοχή πλησιάζει τον κινητό μέσο όρο, ο οποίος  έχει ανοδική πορεία και διασπά ανοδικά μια προηγούμενη κορυφή.  
Στα πρώτα στάδια μιας ανοδικής αγοράς, πολλές μετοχές πραγματοποιούν διάσπαση για πρώτη φορά, αλλά στη συνέχεια πολύ λίγες από αυτές εξακολουθούν την ανοδική τους πορεία. 
Χρησιμοποιείστε  αγοραστικά stops, μέσα σε προκαθορισμένα όρια τιμών. Έτσι, δε θα χρειάζεται να παρακολουθείτε την αγορά συνέχεια και το σπουδαιότερο να δε θα λαμβάνετε αποφάσεις στηριζόμενες στο συναίσθημα. 
Όσο πιο μηχανικό είναι το σύστημα  και όσο λιγότερο υπόκειται σε συναισθήματα, τόσο πιο κερδοφόρες θα είναι οι πράξεις σας. 
 
Σχηματισμοί αγοροπωλησίας
Τετραετής κύκλος προέδρου: σύμφωνα με αυτόν ο πρώτος χρόνος έχει πτωτική τάση, ο δεύτερος χρόνος έχει πτωτική τάση μέχρι να ξεκινήσει μια άνοδος, τρίτος χρόνος  είναι ακόμα πιο ανοδικός και τέταρτος χρόνος πλευρικός.
Μήνες: Στατιστικά θεωρούνται ανοδικοί οι μήνες Νοέμβριος, Ιανουάριος και Απρίλιος. Καθοδικοί θεωρούνται οι μήνες Φεβρουάριος, Μάϊος, Ιούνιος και Σεπτέμβριος.
Ημέρες της εβδομάδας: Στατιστικά χειρότερη θεωρείται η Δευτέρα και καλύτερη η Παρασκευή. Οι ημέρες που προηγούνται των εορτών  και γενικά των αργιών συνήθως είναι ανοδικές.  
 
Επιλέξτε κλάδο
Χρησιμοποιήστε τα ίδια κριτήρια με αυτά των μετοχών, με πιο σημαντικό κριτήριο οι κλάδοι να είναι υγιείς (να μην ανήκουν στη φάση 3 και 4), και να εισέρχονται στη φάση 2 με τη μικρότερη αντίσταση στην κορυφή. Καλό θα είναι να την αγοράσετε., άν ο κλάδος  στον οποίο ανήκει βρίσκεται στη φάση 2 και η μετοχή μόλις εισέρχεται στη φάση 2. Το ίδιο θα κάνετε εάν η μετοχή δημιουργεί ένα σχηματισμό συνέχισης και ο κλάδος κινείται στη φάση 2. 
 
Ανάλυση της αγοραστικής διαδικασίας 
 
Αντίσταση
Πάντα κοιτάζοντας ένα διάγραμμα να ελέγχετε που υπάρχουν αντιστάσεις, τόσο στα πρώτα 2 – 4 χρόνια, όσο και μετά σε δεκαετές διάγραμμα. 
 
Όγκος
Ποτέ μην εμπιστεύεστε τη διάσπαση που δεν συνοδεύεται από αύξηση του όγκου. Θα πρέπει:
· Ο εβδομαδιαίος όγκος  να είναι τουλάχιστον διπλάσιος από το μέσο όγκο των τελευταίων εβδομάδων ή
·  ο όγκος των τελευταίων 3-4 εβδομάδων να αυξάνει τουλάχιστον στο διπλάσιο από το μέσο όρο των προηγούμενων αρκετών εβδομάδων. 
 
Σχετική ισχύς
Υπολογίστε πόσο δυνατή είναι η μετοχή σε σχέση με τη γενική εικόνα της αγοράς. Ποτέ μην αγοράζετε μια μετοχή εάν η σχετική ισχύς της είναι φτωχή σε σχέση με την αγορά. 
Λίστα ελέγχου πριν την αγορά
Ελέγξτε τη γενική πορεία της αγοράς.
Ανιχνεύστε τους κλάδους της αγοράς από πλευράς τεχνικής ανάλυσης
Εντοπίστε τις μετοχές με τους πιο δυναμικούς σχηματισμούς στους επιλεγμένους κλάδους. Καταγράψτε τα επίπεδα τιμών που πρέπει να διασπαστούν.
Μειώστε τη λίστα εξαιρώντας αυτές που είναι πολύ κοντά το επίπεδο αντίστασης..
Περιορίστε τη λίστα  ελέγχοντας τη σχετική ισχύ.
Προσδιορίστε ποίο θα έπρεπε να είναι το επίπεδο stop loss και απορρίψτε αυτές που δεν θέλετε.
Τοποθετήστε εντολές με αγοραστικά stop για να αγοράσετε τις μισές θέσεις που ικανοποιούν τα αγοραστικά κριτήρια.
Ελέγξτε εάν ο όγκος αυξάνεται κατά την άνοδο και μειώνεται στο πισωγύρισμα. Αγοράστε και τις υπόλοιπες μισές θέσεις όταν το πισωγύρισμα φτάσει στην αρχική διάσπαση.
Εάν ο όγκος δεν είναι αρκετά υψηλός στο σημείο διάσπασης, τότε πουλήστε τη μετοχή  στο πρώτο ράλι που θα κάνει. Εάν η τιμή δε μπορέσει να κάνει ράλι και αρχίσει να πέφτει,  πουλήστε την αμέσως.

συνεχίζεται...

Αξιολογήστε το άρθρο 
14 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
958 αναγνώστες
16 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Παρασκευή, 26 Ιουνίου 2009
01:23

 

Η ενασχόληση με τα χρηματιστήρια,λένε οι πιο παλιοί και έμπειροι συμμετέχοντες στο παίγνιο,δεν είναι αγώνας 100 μέτρων αλλά μαραθώνιος. Κι αυτό γιατί σου δίνεται η ευκαιρία και ο χρόνος να διορθώσεις κάποιες λαθεμένες επιλογές και πρακτικές,φθάνει μόνο να το συνειδητοποιήσεις και να το αντιληφθείς. Δυστυχώς λίγοι αφήνουν στην άκρη τον εγωισμό τους και παραδέχονται τα λάθη τους,όχι μόνο στα ΧΑ αλλά γενικότερα στη ζωή...

Έπεσε σήμερα το μαγαζί αλλά όσο δεν κάνει χαμηλότερα του 2100 και όσο ο Ινδιάνος θα συμπεριφέρεται όπως σήμερα,τόσο θα τονώνεται το φρόνημα των κατόχων μετοχών και άλλο τόσο θα εκνευρίζονται οι bears. Πολλοί λένε πού θα βρεθεί το μαρούλι για ν'ανέβει το ΧΑΑ,βλέποντας καθημερινά το χαμηλό τζίρο. Ρίχτε μια ματιά όμως στα νούμερα των τεμαχίων των τραπεζών που έχουν σορταριστεί το τελευταίο 20ήμερο και θα βρείτε την απάντηση...

Θα επαναλάβω την προχθεσινή μου σκέψη,το παιγνίδι μοιάζει με το 2008 απ'την ανάποδη.Η μεσοπρόθεσμη τάση είναι ανοδική και αυτό που βλέπουμε πιθανότατα είναι μια ωραιότατη bear trap.Πιο πιθανό βλέπω το 2550-2600 τον επόμενο 1-1,5 μήνα παρά τον άσσο μπροστά απ'τον ΓΔ. Η αγορά όμως είναι αυτή που θα μας δείξει το δρόμο και το αν θα μιλήσουν και οι μουγγοί...

Καλημέρα  σε όλες και όλους τους φίλους,καλή συνεδρίαση και ψυχρή λογική...

  

Αξιολογήστε το άρθρο 
23 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
1590 αναγνώστες
67 σχόλια
 Όλα τα σχόλια για το άρθρο
Τετάρτη, 24 Ιουνίου 2009
01:38

Ποιος δεν θυμάται τον Μάρτη του 2008 όταν η αγορά μετά από μια 5μηνη πτώση 30% έδωσε ελπίδα για 1 μήνα περίπου σε πολλούς ότι τελειώσανε τα βάσανα των κατόχων μετοχών... Ήτανε τότε που το μαγαζί ανέβηκε 15% και ξεθαρέψαμε,είδαμε για λίγο χαρά στα χαρτοφυλάκιά μας και τονώθηκε το ηθικό πολλών επενδυτών. Αρνούμενοι φυσικά να πιστέψουμε ότι επρόκειτο απλά για ένα διάλειμμα σ'ένα απ'τα πιο αιματηρά bear market των τελευταίων δεκαετιών,προερχόμενοι βλέπετε από ένα 4χρονο μετοχικό ράλι...

Τώρα,μετά από μία τρίμηνη ανοδική κούρσα,όπου μίλησαν και οι μουγγοί,διανύουμε μια περίοδο 3 εβδομάδων πτωτικής κίνησης της τάξεως του 14% περίπου από τα υψηλά της 2ας Ιουνίου. Και όπως είναι φυσικό,αλλά όχι λογικό για τη χρηματιστηριακή πρακτική,προερχόμενοι από 17μηνη πολύπαθη πτώση η πλειοψηφία των συμμετεχόντων πιστεύει ότι party is over. Όπως τότε πριν ένα χρόνο οι αντίστοιχοι επενδυτές πίστευαν το ανάποδο αλλά όλοι ξέρουμε τι επακολούθησε.Μήπως η ιστορία τείνει να επαναληφθεί ως φάρσα,απ'την ανάποδη...?

Μια εξήγηση που δίνω είναι ότι μετά από πολύμηνες κινήσεις συνήθως οι επενδυτές στο μυαλό τους παραμένει η προτέρα κατάσταση,αρνούμενοι να πιστέψουν ότι η μεσοπρόθεσμη(ή η μακροπρόθεσμη)τάση έχει μεταβληθεί.Και κάθε βραχυπρόθεσμη στάση προς την αντίθετη πλευρά εκλαμβάνεται ως συνέχιση της προηγούμενης κατεύθυνσης.

Δε γνωρίζω εάν τώρα βρισκόμαστε σε μια παρόμοια φάση,ούτε αν εξελιχθεί σε μια ανοδική καταιγίδα τους επόμενους μήνες.Όμως παρατηρώ παρόμοιες συμπεριφορές σαν τις περσινές και αυτό μου'χει κάνει μια κάποια εντύπωση.

Κατά τα άλλα χθες είδαμε μια ανοδική τεχνική(?)αντίδραση,όπως την περιγράψαμε στο χθεσινό μας θέμα,με χαμηλούς τζίρους είναι αλήθεια και με ελάχιστη συμμετοχή μικροεπενδυτών δείγμα μη εμπιστοσύνης προς την αγορά. Τα επίπεδα του 2080-2100 παραμένουν σημεία αναφοράς σε ενδεχόμενη επιστροφή.

Σήμερα το βράδυ έχουμε και τη FED,την φρασεολογία δηλαδή που θ'αναπτύξει στο ανακοινωθέν της,κάτι που φαίνεται να περιμένουν και οι αμερικανικοί δείκτες. Ο Φτωχός πλην Τίμιος "γλύφει" τον 200άρη του,έτοιμος είτε για την εκ νέου διάσπαση είτε για το λεγόμενο good bye kiss...

Καλημέρα σε όλες και όλους τους φίλους,καλή συνεδρίαση... 

Υ.Γ Μέχρι πριν τη συνεδρίαση της περασμένης Δευτέρας,πάνω από 160 τίτλοι εισηγμένων συνέχιζαν να βρίσκονται άνω του ΚΜΟ200 παρά τη πρόσφατη διορθωτική πορεία,σχεδόν το μισό ταμπλό δηλαδή... 

Αξιολογήστε το άρθρο 
19 ψήφοι
 Εκτύπωση     Αποστολή με e-mail
«Πρώτη<123456789>Τελευταία»

Σχετικά με το blog
Εδώ μπορεί να γράφει ο καθένας ότι θέλει χωρίς λογοκρισία, και να βάζει όσα μονάστερα θέλει. Ο Χάρος μπορεί να βρίζει ελεύθερα κοσμίως. Οι ρέστοι μόνο προσευχές κι όχι προς τα καντήλια. Οι παραβάτες οδηγούνται στο Μπινελοδικείον. Εισηγητής ο Canyon. Για μετοχές, ισοτιμίες, χρυσάφια, ρύζια και λοιπά δεν έχουμε ιδέα. Ούτε και για πετρέλαια. Απευθυνθείτε στους ειδικούς.
Blogs που αγαπάμε.
Χάρος, για λόγους εξοικείωσης

Αναζήτηση
Προηγούμενα Άρθρα
Τελευταίες δημοσιεύσεις